Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Cumpărare și trafic de influență. Trimitere în judecată


22 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Cumpărare și trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului N. D., ofițer de poliție judiciară cu grad de comisar șef de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență,
– complicitate la două infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 15 mai 2014, inculpatul N. D., în calitatea sa de ofițer de poliție, a primit de la o persoană denunțătoare suma de 100 lei, în schimbul promisiunii ca va interveni la organele de poliție competente teritorial în zona Cinematografului Scala din București, în vederea înlesnirii practicării prostituției de către două persoane de sex feminin, prin neefectuarea de controale de către polițiștii competenți și neconducerea la poliție a celor două persoane.
În ziua de 19 mai 2014, inculpatul N. D., a ajutat-o pe aceeași persoană denunțătoare la comiterea infracțiunii de cumpărare de influență, în sensul că aceasta din urmă s-a angajat să ofere suma de 20.000 euro unui avocat, în scopul intervenției la judecătorii de la Judecătoria Urziceni, jud. Ialomița, pentru eliberarea din arest preventiv a fiului denunțătoarei. Ajutorul material și moral dat de N. D. a constat în asigurarea denunțătoarei că el o poate ajuta cu liberarea fiului ei din arest preventiv, informarea acesteia că avocatul ar avea relații și că ar putea interveni la magistrați pentru eliberarea din arest a fiului ei, intermedierea întrevederii dintre denunțătoare și avocat și înștiințarea avocatului că denunțătoarea este dispusă să dea 20.000 de euro în schimbul intervenției la magistrații din Urziceni. Actele de complicitate morală și materială au fost comise de N. D. în București, în perioada 15-19 mai 2014.
Cu toate acestea, oferta denunțătoarei a fost respinsă de avocatul respectiv.
Prin urmare, în ziua de 22 mai 2014, N. D., a pus persoana denunțătoare în legătură cu un alt avocat, ajutând-o la comiterea unei alte infracțiuni de cumpărare de influență, prin aceea că aceasta a oferit celui de-al doilea avocat suma de 50.000 lei, în scopul intervenției la judecătorii de la Judecătoria Urziceni, jud. Ialomița, pentru eliberarea din arest preventiv a fiul denunțătoarei. Ajutorul dat de N. D. la infracțiunea de cumpărare de influență a constat în asigurarea denunțătoarei, în perioada 20-22 mai 2014, că el o poate ajuta cu eliberarea fiului ei din arest preventiv, în schimbul unei sume de bani ce va fi plătită persoanei influente, informarea acesteia că avocatul ar avea relații și că ar putea interveni pentru eliberarea din arest a fiului ei, transmiterea numărului postului telefonic la care poate fi contactat avocatul, înștiințarea avocatului că denunțătoarea este dispusă să dea 20.000 de euro în schimbul intervenției la magistrații de la Judecătoria Urziceni și facilitarea întâlnirii dintre cei doi.
În cele din urmă, și cel de-al doilea avocat a respins propunerea persoanei denunțătoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate a Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro