Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Procedură civilă Revista revistelor juridice

Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014: Întâmpinarea din perspectiva noilor reglementări procesual civile | Maria Fodor, Irina Grigore-Rădulescu

25 august 2014 | Andreea BANU

Prof. univ. dr. Maria Fodor și lect. univ. dr. Irina Grigore-Rădulescu au publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014, articolul intitulat „Întâmpinarea din perspectiva noilor reglementări procesual civile„.

În opinia autoarelor, ca o noutate legislativă, legiuitorul român oferă o definiție a întâmpinării în art. 205 alin. (1) din Codul de procedură civilă. Astfel, întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt și în drept, faţă de cererea de chemare în judecată. Ca atare, spre deosebire de cererea de chemare în judecată, care reprezintă actul procesual de sesizare a instanţei civile şi, deci, este o cerere principală, întâmpinarea prezintă caracteristicile unei cereri incidentale deoarece este formulată într-un proces deja început prin înregistrarea cererii introductive de instanţă.

Totuşi, întâmpinarea nu este propriu-zis o cerere incidentală întrucât nu întruneşte toate caracteristicile unei astfel de cereri, de vreme ce nu poate fi formulată separat de procesul declanşat prin cererea principală. Întâmpinarea nu semnifică nici cerere reconvenţională, nici cerere de intervenţie, nici apel sau recurs, ea îndeplineşte funcţia procesuală de apărare. Cu alte cuvinte, întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde în scris la cererea de chemare în judecată, urmărind să se apere faţă de pretenţiile reclamantului, textul sus-redat făcând distincţie între apărările de fapt şi apărările de drept.

În continuare, autoarele apreciază că raţiunile care stau la baza reglementării acestui mijloc procesual sunt multiple, unele dintre ele regăsindu-se nu numai în opiniile din literatura juridică, dar şi în motivarea deciziilor instanţei constituţionale asupra excepţiilor de neconstituţionalitate, invocate, printre altele, şi pentru motivul că obligativitatea întâmpinării ar contraveni principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice.

Astfel, consideră autoarele, pe de o parte, întâmpinarea contribuie la prefigurarea obiectului şi limitelor procesului civil, dând instanţei posibilitatea de a cunoaşte de la început cadrul în care se va desfăşura judecata, în scopul luării măsurilor care se impun pentru justa aplicare a legii. Pe de altă parte, prin intermediul întâmpinării se asigură de plano echilibrul procesual al părţilor în litigiu, reclamantul având posibilitatea de a cunoaşte apărările şi dovezile pe care se sprijină pârâtul, posibilitate de care pârâtul beneficiază prin luarea la cunoştinţă a cererii introductive a reclamantului, înlăturându-se astfel surpriza şi realizându-se egalitatea în ceea ce priveşte poziţia părţilor. Totodată, depunerea întâmpinării contribuie la urgentarea soluţionării cauzei şi la prevenirea exercitării abuzive sau cu întârziere a drepturilor procesuale.

Andreea BANU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership