Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Litigiu de muncă vs. litigiu de drept comun
26.08.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul muncii, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care reclamantul a invocat un drept constituit în favoarea sa, respectiv scutirea la plata energiei electrice, obţinut exclusiv ca urmare a calităţii sale de fost salariat al unei societăți din domeniul energiei, invocând ca temei legal H.G. nr. 1041/2003 aplicabilă categoriei socio-profesionale căreia îi aparţine, în condițiile în care acordarea acestui drept este prevăzută și în contractul colectiv de muncă, competența de soluționare a acţiunii aparține secției specializate în materia litigiilor de muncă și asigurărilor sociale a tribunalului, iar nu instanței de drept comun. Sub acest aspect, Înalta Curte a subliniat că, atât timp cât s-a stabilit prin contractul colectiv de muncă un anumit drept în favoarea unei persoane, drept consacrat printr-un act normativ, acel contract va produce efecte şi faţă de acel subiect de drept, astfel că, în mod eronat instanța de fond a stabilit competenţa în favoarea judecătoriei, de vreme ce litigiul dedus judecăţii își are originea în sfera raporturilor de muncă. (Decizia nr. 733 din 4 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti