Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Dolj. Protest local cauzat de conduita unor judecători de la Judecătoria Craiova. UPDATE: Protestul a fost suspendat


05.09.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

5 septembrie 2014: Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, a anunțat vineri, 5 septembrie 2014, că va suspenda protestul programat pentru luni, 8 septembrie, urmând ca problemele semnalate să fie discutate între conducerea Baroului Dolj și conducerile instanțelor de judecată, potrivit unui comunicat.

Comunicatul integral:

”Publicarea Comunicatului din data de 25 august 2014, prin care am făcut cunoscută opiniei publice hotărârea Consiliului Baroului Dolj de a organiza o acțiune în ziua de luni, 8 septembrie 2014, între orele 8:00-9:00, a generat reacții foarte diverse, care impun câteva precizări referitoare la considerentele acțiunii și la scopul urmărit de aceasta.

Contextul în care a apărut necesitatea acestei acțiuni cuprinde situații ce nu pot fi generalizate, dar care au făcut necesară întreprinderea de măsuri de către Baroul Dolj, în vederea semnalării anomaliilor din relațiile dintre magistrați și avocați, dar, mai ales, în vederea remedierii acestora, într-un spirit de echilibru și colegialitate, în interesul calității actului de justiție.

În esență, hotărârea Consiliului Baroului a urmărit transmiterea la început de an judecătoresc a unui apel către magistrați în vederea dezvoltării relațiilor profesionale bazate pe colaborare și respect reciproc între toți participanții la actul de justiție.

Aspectele legate de raporturile dintre avocați și magistrați au fost dezbătute și în ședința Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România de azi, 5 septembrie 2014, la care au participat decanul Baroului Dolj și reprezentanți ai Ministerul Justiției. Membrii Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România au exprimat solidaritatea întregului corp profesional al avocaților și speranța că fenomenele care au generat reacția avocaților doljeni vor dispărea.

De asemenea, la începutul lunii octombrie 2014, la Râmnicu Vâlcea, va avea loc o conferință organizată în cadrul unui proiect al UNBR, INPPA, CSM și reprezentantul României la CCJE privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni. Tema conferinței va fi “Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de drepturi şi libertăţi. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Contactele pe care Baroului Dolj și conducerea Curții de Apel Craiova le-au avut în ultima săptămână au fost constructive și eficiente în sensul clarificării și remedierii situațiilor semnalate inițial.

De altfel, mesajele primite din țară arată un interes comun general al tuturor participanților la actul de justiție în sensul normalizării relațiilor dintre judecători și avocați, relații ce trebuie guvernate de un respect reciproc, pentru derularea în condiții optime a actului de justiție.

Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu
Decanul Baroului Dolj”

***

27 august 2014: Consiliul Baroului Dolj a hotărât în ședința din data de 21 august 2014 organizarea unui protest la nivel local, la data de 8 septembrie 2014, între orele 08:00-09:00, prin care să se atragă atenția conducerii Judecătoriei Craiova asupra conduitei necorespunzătoare a unora dintre judecători în cadrul ședințelor, care periclitează drepturile și libertățile cetățenești și afectează calitatea actului de justiție.

În acest sens, Consiliul Baroului Dolj a propus ca avocații, îmbrăcați în robe, să flancheze intrarea instanței, făcând public protestul și cauzele sale.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro