Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Baroul Dolj. Protest local cauzat de conduita unor judecători de la Judecătoria Craiova. UPDATE: Protestul a fost suspendat


5 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

5 septembrie 2014: Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, a anunțat vineri, 5 septembrie 2014, că va suspenda protestul programat pentru luni, 8 septembrie, urmând ca problemele semnalate să fie discutate între conducerea Baroului Dolj și conducerile instanțelor de judecată, potrivit unui comunicat.

Comunicatul integral:

”Publicarea Comunicatului din data de 25 august 2014, prin care am făcut cunoscută opiniei publice hotărârea Consiliului Baroului Dolj de a organiza o acțiune în ziua de luni, 8 septembrie 2014, între orele 8:00-9:00, a generat reacții foarte diverse, care impun câteva precizări referitoare la considerentele acțiunii și la scopul urmărit de aceasta.

Contextul în care a apărut necesitatea acestei acțiuni cuprinde situații ce nu pot fi generalizate, dar care au făcut necesară întreprinderea de măsuri de către Baroul Dolj, în vederea semnalării anomaliilor din relațiile dintre magistrați și avocați, dar, mai ales, în vederea remedierii acestora, într-un spirit de echilibru și colegialitate, în interesul calității actului de justiție.

În esență, hotărârea Consiliului Baroului a urmărit transmiterea la început de an judecătoresc a unui apel către magistrați în vederea dezvoltării relațiilor profesionale bazate pe colaborare și respect reciproc între toți participanții la actul de justiție.

Aspectele legate de raporturile dintre avocați și magistrați au fost dezbătute și în ședința Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România de azi, 5 septembrie 2014, la care au participat decanul Baroului Dolj și reprezentanți ai Ministerul Justiției. Membrii Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România au exprimat solidaritatea întregului corp profesional al avocaților și speranța că fenomenele care au generat reacția avocaților doljeni vor dispărea.

De asemenea, la începutul lunii octombrie 2014, la Râmnicu Vâlcea, va avea loc o conferință organizată în cadrul unui proiect al UNBR, INPPA, CSM și reprezentantul României la CCJE privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni. Tema conferinței va fi “Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de drepturi şi libertăţi. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Contactele pe care Baroului Dolj și conducerea Curții de Apel Craiova le-au avut în ultima săptămână au fost constructive și eficiente în sensul clarificării și remedierii situațiilor semnalate inițial.

De altfel, mesajele primite din țară arată un interes comun general al tuturor participanților la actul de justiție în sensul normalizării relațiilor dintre judecători și avocați, relații ce trebuie guvernate de un respect reciproc, pentru derularea în condiții optime a actului de justiție.

Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu
Decanul Baroului Dolj”

***

27 august 2014: Consiliul Baroului Dolj a hotărât în ședința din data de 21 august 2014 organizarea unui protest la nivel local, la data de 8 septembrie 2014, între orele 08:00-09:00, prin care să se atragă atenția conducerii Judecătoriei Craiova asupra conduitei necorespunzătoare a unora dintre judecători în cadrul ședințelor, care periclitează drepturile și libertățile cetățenești și afectează calitatea actului de justiție.

În acest sens, Consiliul Baroului Dolj a propus ca avocații, îmbrăcați în robe, să flancheze intrarea instanței, făcând public protestul și cauzele sale.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică