UNBR. INPPA. Barouri
Alegeri organe de conducere în avocatură
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Uniunea Naţională a Barourilor din România
UNBR
JURIDICE
2.780 citiri
Print Friendly

Baroul Dolj. Protest local cauzat de conduita unor judecători de la Judecătoria Craiova. UPDATE: Protestul a fost suspendat

5 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

Toate conferinţele şi dezbaterile organizate de JURIDICE.ro, inclusiv întreaga arhivă: 49 euro/an.

5 septembrie 2014: Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, a anunțat vineri, 5 septembrie 2014, că va suspenda protestul programat pentru luni, 8 septembrie, urmând ca problemele semnalate să fie discutate între conducerea Baroului Dolj și conducerile instanțelor de judecată, potrivit unui comunicat.

Comunicatul integral:

”Publicarea Comunicatului din data de 25 august 2014, prin care am făcut cunoscută opiniei publice hotărârea Consiliului Baroului Dolj de a organiza o acțiune în ziua de luni, 8 septembrie 2014, între orele 8:00-9:00, a generat reacții foarte diverse, care impun câteva precizări referitoare la considerentele acțiunii și la scopul urmărit de aceasta.

Contextul în care a apărut necesitatea acestei acțiuni cuprinde situații ce nu pot fi generalizate, dar care au făcut necesară întreprinderea de măsuri de către Baroul Dolj, în vederea semnalării anomaliilor din relațiile dintre magistrați și avocați, dar, mai ales, în vederea remedierii acestora, într-un spirit de echilibru și colegialitate, în interesul calității actului de justiție.

În esență, hotărârea Consiliului Baroului a urmărit transmiterea la început de an judecătoresc a unui apel către magistrați în vederea dezvoltării relațiilor profesionale bazate pe colaborare și respect reciproc între toți participanții la actul de justiție.

Aspectele legate de raporturile dintre avocați și magistrați au fost dezbătute și în ședința Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România de azi, 5 septembrie 2014, la care au participat decanul Baroului Dolj și reprezentanți ai Ministerul Justiției. Membrii Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România au exprimat solidaritatea întregului corp profesional al avocaților și speranța că fenomenele care au generat reacția avocaților doljeni vor dispărea.

De asemenea, la începutul lunii octombrie 2014, la Râmnicu Vâlcea, va avea loc o conferință organizată în cadrul unui proiect al UNBR, INPPA, CSM și reprezentantul României la CCJE privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni. Tema conferinței va fi “Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de drepturi şi libertăţi. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Contactele pe care Baroului Dolj și conducerea Curții de Apel Craiova le-au avut în ultima săptămână au fost constructive și eficiente în sensul clarificării și remedierii situațiilor semnalate inițial.

De altfel, mesajele primite din țară arată un interes comun general al tuturor participanților la actul de justiție în sensul normalizării relațiilor dintre judecători și avocați, relații ce trebuie guvernate de un respect reciproc, pentru derularea în condiții optime a actului de justiție.

Prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu
Decanul Baroului Dolj”

***

27 august 2014: Consiliul Baroului Dolj a hotărât în ședința din data de 21 august 2014 organizarea unui protest la nivel local, la data de 8 septembrie 2014, între orele 08:00-09:00, prin care să se atragă atenția conducerii Judecătoriei Craiova asupra conduitei necorespunzătoare a unora dintre judecători în cadrul ședințelor, care periclitează drepturile și libertățile cetățenești și afectează calitatea actului de justiție.

În acest sens, Consiliul Baroului Dolj a propus ca avocații, îmbrăcați în robe, să flancheze intrarea instanței, făcând public protestul și cauzele sale.


Aflaţi mai mult despre , , ,

CONFERINŢE JURIDICE

7 iunie 2017: Noutăţi în dreptul Uniunii Europene (ed. 4)
16 iunie 2017: Dreptul Afacerilor 2017 (ed. 13)
20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). Conferinţa Valeriu Stoica
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). Conferinţa Stanciu Cărpenaru
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ATELIERE JURIDICE

6 iunie 2017: Cum putem convinge şi impune instanţei naţionale să adreseze o trimitere preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene? | Mihaela Mazilu-Babel
14 iunie 2017: Achiziţii publice de la teorie la practică | Florentina Drăgan
15 iunie 2017: CYBERCRIME | Maxim Dobrinoiu
16 iunie 2017: Excepţiile de procedură penală. Examen de practică judiciară | Cristian Bălan
21 iunie 2017: Contestaţia la executare între DA şi NU. Examen de practică judiciară | Roxana Stanciu
26 iunie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal şi drept procesual penal | Alexandra Șinc
27 iunie 2017: Probleme şi soluţii juridice în SPORT | Cristian Jura
28 iunie 2017: Interpretarea normelor şi actelor juridice | Valentin Constantin
29 iunie 2017: DNA Inside. Elemente conceptuale şi jurisprudenţiale | Laura Codruța Kövesi, Florentina Mirică, Cameluş Păduraru, Livia Săplăcan
30 iunie 2017: Retorica şi logica juridică în activitatea juristului | Mihai Hotca
4 iulie 2017: Cum folosim în mod eficient PUBLICITATEA MOBILIARĂ. Reglementări, metode juridice şi procedee tehnice | Irina Oglindă
5 iulie 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii de prevenire | Elena Hach
27 iulie 2017: Abuzul în serviciu. Incriminare, cercetare, sancţionare | Marius Bulancea
7 septembrie 2017: Arbitrajul comercial: noua procedură şi examen comprehensiv al soluţiilor pe fond | Cornel Popa
11 septembrie 2017: Camera preliminară. Examen teoretic şi jurisprudenţial al posibilităţilor şi rezultatelor | Teodor Manea
20 septembrie 2017: Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz | Daniel Udrescu
22 septembrie 2017: Ordine şi răspundere în dreptul muncii | Marilena Balabuti
9 octombrie 2017: Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă | Sonia Florea

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲