Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Studiu PwC. O treime dintre angajaţi ar fi dispuşi să permită accesul la datele personale angajatorilor


28.08.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

Tipul de date personale folosite de retaileri şi companiile de publicitate pentru a personaliza ofertele de vânzare ar putea fi utilizate în viitor şi de angajatori, conform studiului PwC Future of Work. Raportul The future of work: A journey to 2022arată că aproape o treime dintre angajaţi ar permite accesul angajatorilor la datele personale, cum ar fi profilurile de social media. Aceste informaţii ar putea fi folosite de angajatori pentru a înţelege mai bine ce anume îi motivează pe angajaţi, raţiunile pentru care şi-ar schimba locul de muncă şi factorii care ar putea duce la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din perspectiva angajatului.

PwC anticipează că această modalitate de monitorizare a datelor personale ale angajaţilor va deveni din ce în ce mai folosită de companii în următorii 10 ani, ca urmare a intrării pe piaţa muncii a Generaţiei Y (cu aproximaţie, cei născuţi între 1980 şi 2000) – având în vedere că, până în 2020, această generaţie va alcătui jumătate din forţa de muncă globală, ceea ce va schimba atitudinile în privinţa utilizării tehnologiei informaţiei şi a datelor personale. Studiul arată că generaţia mai tânără este mult mai deschisă în privinţa accesului angajatorilor la datele lor personale, 36% dintre cei chestionaţi declarând că ar fi dispuşi să-şi dea acordul pentru folosirea acestor date.

Raportul PwC propune câteva scenarii pentru cum ar putea arăta viitorul relaţiilor de muncă, pe baza unui sondaj la care au răspuns 10.000 de angajaţi şi 500 de specialişti în resurse umane din întreaga lume. Tehnologia informaţiei este percepută ca fiind principalul factor care va transforma piaţa muncii în următorii 5 până la 10 ani, înaintea schimbărilor demografice, evoluţiei economiei şi disponibilităţii resurselor. 58% dintre specialiştii în resurse umane chestionaţi declară că se pregătesc pentru această schimbare, în timp ce un sfert spun că sunt deja pregătiţi.

Horatiu Cocheci_pref

Horațiu Cocheci

“Întocmai precum retailerii şi firmele de publicitate folosesc datele consumatorilor, monitorizând activităţile acestora online şi conturile de social media pentru a personaliza experienţa de consum, organizaţiile ar putea începe în curând să utilizeze datele personale ale angajaţilor (cu permisiunea acestora) pentru a personaliza şi anticipa chestiuni legate de performanţă şi retenţie. Acest tip de analiză de date ar putea include şi monitorizarea în timp real a sănătăţii angajaţilor, cu sfaturi proactive privind menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii pentru a reduce zilele de concediu medical”, a declarat Horaţiu Cocheci, Liderul echipei de Servicii de Consultanţă pentru Resurse Umane, PwC România.

„Studiile noastre relevă faptul că angajaţii sunt mai deschişi în a-şi comunica datele personale decât se anticipa. Angajaţii care fac parte din Generaţia Y sunt cei mai deschişi în a permite accesul angajatorilor lor la datele personale, ceea ce înseamnă că monitorizarea de acest tip ar putea deveni rutină în următorii ani. Echipele de resurse umane se pregătesc deja pentru aceste schimbări şi folosesc din ce în ce mai mult analiza de date pentru a găsi atât oportunităţile de retenţie cât şi problemele legate de performanţă. Provocarea cea mai mare pentru specialiştii în resurse umane va fi de a convinge angajaţii că beneficiile vor fi pe măsura preţului plătit prin oferirea accesului şi monitorizarea datelor lor personale”, a adăugat Horaţiu Cocheci.

În timp ce studiile arată că majoritatea angajaţilor (64%) cred că tehnologia avansată duce la îmbunătățirea perspectivelor de angajare, 12% sunt îngrijoraţi de impactul pe care l-ar avea asupra locurilor lor de muncă. De exemplu, un sfert sunt îngrijoraţi de faptul că automatizarea le pune slujba în pericol.

Transformarea digitală este disruptivă şi pentru programul de muncă tradiţional 9:oo-17:oo, din moment ce oamenii pot fi contactaţi 24/7. În timp ce pentru unii angajaţi aceste schimbări presupun o flexibilitate mai mare, alţii consideră că echilibrul dintre muncă şi timp liber le este afectat. Studiul PwC relevă faptul că mai mult de jumătate (59%) sunt pregătiţi să fie disponibili în orice moment prin intermediul tehnologiei informaţiei, în schimbul unui loc de muncă sigur. Numărul acestora creşte la aproape două treimi (64%) când vine vorba de Generaţia Y.

„Tehnologia informaţiei va continua să transforme modul în care lucrăm în următorii 10 ani. În timp ce pentru o mare parte dintre angajaţi aceste schimbări vor fi binevenite, companiile trebuie să fie conştiente de potenţialul perturbator asupra vieţii angajaţilor lor. Managerii vor trebui să dezvolte o cultură organizaţională în care tehnologia să funcţioneze în avantajul tuturor angajaţilor. Acest lucru nu înseamnă crearea de orare în care sistemele să fie oprite, ci dezvoltarea unei culturi organizaţionale în cadrul căreia oamenii să poate folosi tehnologia pentru a-şi îmbunătăţii viaţa, dar şi să aibă control asupra timpului în care îşi doresc acest lucru” conchide Horaţiu Cocheci.

Despre raport

Studiul PwC The future of work: A journey to 2022” este bazat pe un chestionar la care au răspuns 10.000 de oameni din China, India, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care şi-au exprimat opiniile despre cum ar putea evolua piaţa muncii. Mai multe informaţii vin de la 500 de specialişti în resurse umane din întreaga lume. Rohit Talwar, futurolog şi CEO al Fast Future Research, a contribuit de asemenea la acest raport împreună cu Institutul pentru Ştiinţă şi Civilizaţie James Martin al Said Business School, Oxford.

Mai multe informaţii pot fi găsite aici.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro