Publicarea jurisprudenţei unitare 2012-2014 a Secţiei Mixte a Tribunalului Cluj a determinat reducerea numărului de dosare înregistrate la Judecătoria Cluj-Napoca
28 august 2014 | Alexandrina NAN, Alexandrina NAN, Francesca BUJOR

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat în mod repetat că divergenţele de jurisprudenţă reprezintă, prin natura lor, consecinţa inerentă a oricărui sistem judiciar care se sprijină pe un ansamblu de instanţe de fond cu autoritate asupra circumscripţiilor teritoriale, nefiind, aşadar, prin ele însele, neajunsuri fundamentale ale unui sistem judiciar. Cu toate acestea, existenţa unor divergenţe profunde de jurisprudenţă la nivelul aceleiaşi instanţe, vizând domenii cu grad înalt de interes social, contravine principiului siguranţei raporturilor civile, care reprezintă unul din elementele fundamentale ale statului de drept.
În luna decembrie 2012, a fost publicat pe pagina internă a Tribunalului Cluj şi a judecătoriilor din judeţul Cluj, concomitent cu crearea unui domeniu special pe pagina externă a Tribunalului Cluj, proiectul Jurisprudenţă unitară 2012 – Secţia Mixtă, pentru accesul publicului. Informaţia a fost preluată de portalul JURIDICE.ro în aceeași lună.
Buletinul jurisprudenţei unitare este rezultatul sedinţelor organizate la nivelul Secţiei Mixte de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale în vederea unificării jurisprudenţei (2012-2013) în stadiul procesual RECURS cu cele doua secţiuni: plângere contravenţională şi contestaţie la executare. Unificarea jurisprudenței s-a realizat prin consensul membrilor secţiei asupra tuturor rezumatelor publicate.
Proiectul a fost organizat, potrivit principiilor managementului calităţii, în patru faze:
1. analiza nevoilor de informare jurisprudenţială;
2. pregătirea şi conducerea şedinţelor de unificare a jurisprudenţei;
3. comunicarea cu utilizatorii;
4. culegerea feedback-ului.
În anul 2012, din totalul cauzelor civile la Judecătoria Cluj-Napoca, ponderea cauzelor având ca obiect plângere contravenţională a fost de 16,54%, în timp ce ponderea cauzelor având ca obiect contestaţie la executare a fost de 4,96%.
La acest moment, suntem în situaţia să dăm publicităţii un indicator calitativ de verificare a rezultatelor proiectului, important pentru comunitatea locală, care pune în evidenţă gradul de atingere a obiectivelor.
La data publicării proiectului, 14 decembrie 2012, echipa de proiect şi-a asumat public, pe site-ul Tribunalului Cluj, ca până în anul 2014 să scadă numărul de cauze înregistrate pe aceste două domenii cu 10% la judecătoriile din judeţul Cluj.
Pentru plângerile contravenţionale, numărul de dosare înregistrate la Judecătoria Cluj-Napoca este mai mic în primul semestru al anului 2014 cu 21,67%, faţă de primul semestru al anului 2012, anul lansării proiectului, și cu 18,21% faţă de primele şase luni din anul 2013. În primul semestru al anului 2014, numărul dosarelor având ca obiect plângere contravenţională, în calea de atac (apel şi recurs) a scăzut cu 35,62%, faţă de primul semestru al anului 2013.
Dacă privim în detaliu acest tip de cauze, se remarcă o scădere semnificativă a plângerilor contravenţionale formulate împotriva proceselor-verbale întocmite de Municipiul Cluj-Napoca în semestrul I al anului 2014, cu 60,39% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012, cu 31,98% faţă de semestrul I al lui 2013 şi cu 54,88% a plângerilor înregistrate împotriva proceselor-verbale întocmite de CNADR în 2014, faţă de anul 2012. De asemenea, se înregistrează o scădere a numărului de plângeri formulate împotriva proceselor-verbale întocmite de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, cu 24,65%, iar în privinţa plângerilor formulate împotriva proceselor-verbale întocmite de RATUC Cluj, se constată o scădere cu 35,93% în primul semestru al anului 2014, faţă de primul semestru al anului 2012.
Cu toate că există acest trend general de scădere a numărului de plângeri contravenţionale înregistrate la Judecătoria Cluj-Napoca se observă o creştere a numărului de plângeri cu 17,23% a celor sancţionaţi prin OUG nr. 195/2001 (Legea circulaţiei), cu 97,56% a celor sancţionaţi de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi cu 62,5% a plângerilor înregistrate împotriva proceselor-verbale încheiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Împrejurarea că acest indicator de calitate (numărul de plângeri înregistrate la Judecătoria Cluj) a fost depăşit semnificativ se datorează nu doar judecătorilor din cadrul Secției Mixte a Tribunalului Cluj, dar şi judecătorilor de la Judecătoria Cluj-Napoca și avocaţilor Baroului Cluj care au colaborat cu echipa de proiect în etapa de sistematizare a informaţiei jurisprudenţiale.
Un rol important în reuşita proiectului l-au avut și instituţiile din județul Cluj, care au receptat cu interes informaţia jurisprudenţială publicată. Plângerea contravenţională a fost accesată de pe site-ul Tribunalului Cluj în ultimele 12 luni de 22.221 ori, contestaţia la executare de 14.757 ori, iar chestiunile de procedură civilă de 4.884 ori.
A fost deosebit de benefic pentru proiect faptul că avocaţii din Baroul Cluj şi reprezentanţii unor instituţii din judeţul Cluj au oferit feedback-ul solicitat de noi cu privire la modalitatea de selectare şi organizare a informaţiei pe site-ul Tribunalului Cluj, astfel încât informarea cu privire la jurisprudenţa unificată să fie efectivă, completă şi obţinută în cel mai scurt timp (maxim 20 de minute pentru informaţia căutată).
Ce am învăţat din acest proiect?
Comunicarea între instanţele de judecată şi societate necesită transparenţă pe doua aspecte:
1. Sub aspectul formei:
a) platforma de comunicare trebuie să fie accesibilă, uşor de selectat (un indicator de verificare în proiect se referă la timpul maxim – 20 de minute – în care este găsită și citită informaţia specifică, din totalitatea rezumatelor).
2) Sub aspectul conţinutului:
a) informaţia publicată acoperă întreaga varietate de probleme juridice din jurisprudenţa Secţiei Mixte (este o informaţie completă);
b) unificarea jurisprudenţei s-a realizat prin consens. Din perspectiva obiectivelor comunicării externe există o diferenţă între suma argumentelor judecătorilor unei secţii şi obţinerea unui argument comun al membrilor secţiei, care se dovedeşte a fi îmbunătăţit prin valorizarea tuturor opiniilor judecătorilor;
c) jurisprudenţa unitară nu afectează independenţa judecătorilor. Informaţia jurisprudenţială publicată a fost realizată prin unificarea opiniilor cu privire la anumite probleme de drept, prin raportare la o anumită cantitate de informaţie. Orice informaţie nouă pe care nu am avut-o în vedere la momentul discutării unei probleme de drept are, în mod evident, potenţialul de a schimba viziunea judecătorilor cu consecinţa restructurării modului de interpretare a unui text de lege. Apariţia unor astfel de situații a fost avută în vedere la demararea proiectului, iar când Secţia de judecători și-a modificat, argumentat, opinia cu privire la o problemă dezbătută anterior (a se vedea contestaţia la executare), acest aspect a fost semnalat prin publicarea unei note la rezumatul speţei.
Beneficiile proiectului
Toate criteriile urmărite în proiect au asigurat efectivitatea informării care a condus la deschiderea unui canal de comunicare dinspre colectivul de judecători către societate şi totodată la îmbunătăţirea activităţii instituţiilor receptive la informaţia publică lansată prin proiectul Secţiei Mixte a Tribunalului Cluj.
O viziune calitativă asupra proceselor de muncă dintr-o instanţă, astfel cum este proiectul Tribunalului Cluj, aduce beneficii chiar membrilor care compun instanţa, prin scăderea volumului de muncă, favorizând o reducere a cheltuielilor bugetare şi, nu în ultimul rând, contribuind la creşterea nivelului de acceptabilitate a hotărârilor judecătoreşti.
Concluzie
Nu se poate obţine creşterea calității în justiţie fără o comunicare internă si externă adecvată.
Managementul judiciar trebuie să încerce să definească viziunea de a construi viitorul instanţei, să descrie organizarea proceselor de muncă şi să determine indicatorii de verificare calitativă pe care trebuie să îi asume public.
Justiţia este un serviciu oferit societăţii, iar fiecare cetăţean implicat în proceduri judiciare, indiferent de calitatea pe care o deţine, ar trebui să perceapă serviciul furnizat de sistemul de justiţie ca pe un serviciu de calitate.
Judecător Alexandrina NAN
Vicepreşedinte Tribunalul Cluj
Judecător Francesca BUJOR
Preşedinte Secţia Mixtă Tribunalul Cluj