Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare și dare de mită, interese financiare. Reținere


28 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Luare și dare de mită, interese financiare. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a următorilor inculpați:
D. G., om de afaceri (reținut începând de la data de 28 august 2014, ora 4:35, până la data de 29 august 2014, ora 4:35), cercetat sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de dare de mită și două infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene,
M. F., om de afaceri (reținut pe o durată de 24 de ore, începând de la data de 28 august 2014, ora 01:50, până la data de 29 august 2014, ora 01:50), cercetat sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de dare de mită și două infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene,
B. F. V., persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA), (reținut pe o durată de 24 de ore, începând de la data de 27 august 2014, ora 18.45, până la data de 28 august 2014, ora 18:45), cercetat sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni luare de mită și patru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicității,
P. G. I., din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov), (reținut pe o durată de 24 de ore, începând de la data de 27 august 2014, ora 21:45, până la data de 28 august 2014, ora 21:45), cercetat sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni luare de mită și două infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicității.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011/2014, D. G. și M. F., oameni de afaceri din jud. Brașov, au urmărit obținerea de finanțare comunitară nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depășirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiați, astfel că au folosit același plan infracțional.
În Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se prevede că, în cadrul măsurii „Modernizarea exploatațiilor agricole”, în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăși 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanți. În același timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține aceste de plăți în scopul obținerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.
Pentru a eluda aceste prevederi și pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu față de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societăți pe care le controlau prin faptul că, în cadrul acestora, aveau calitatea de administrator și reprezentant, iar asociați erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.
– D. G. a folosit SC ROMAGRAFEED 2009 SRL și SC ROMAGRA OTIS SRL;
– M. F. a folosit societățile comerciale ANDRASEL SPACO 2011 SRL și CASIOPEIA SPACO SRL.
Folosindu-se de aceste societăți, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri și au formulat câte o cerere de finanțare în numele fiecărei societăți, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.
Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăți, D. G. și M. F. au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiași producători/furnizori. În aceste oferte prețurile au fost stabilite în așa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă și să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).
Întrucât, potrivit PNDR și Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligați să asigure cofinanțarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unități bancare din care rezultă că au împrumutat cele patru societăți (fiecare om de afaceri pentru societățile controlate de el) cu sumele corespunzătoare. În realitate, din datele existente în cauză, a rezultat că aceste documente nu sunt corespunzătoare adevărului, întrucât aceeași sumă de bani a fost depusă consecutiv în numele fiecărei societăți comerciale, la cele două unități bancare, suma staționând în acel cont doar până la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, după care era retrasă și virată în numele altei societăți.
Ulterior, după încheierea contractelor de finanțare, în faza de implementare a proiectelor, D. G. și M. F. au beneficiat de ajutorul acordat de B. F. și P. G., persoanele însărcinate cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA) și, respectiv, din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov). Acest ajutor a avut la bază relația de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri și reprezentanții organelor de control, precum și diverse avantaje materiale obținute de aceștia din urmă. În consecință, în cadrul controalelor efectuate de cei doi funcționari, nu au fost evidențiate nici elementele din care rezulta divizarea artificială a proiectelor de afaceri și nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.
Ajutorul dat de B. F. celor doi oameni de afaceri D. G. și M. F. a constat în: furnizarea de informații în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi, „consultanță” cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor celor doi și cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite.
În schimbul acestui ajutor, D. G. și M. F. i-au asigurat cazare în cadrul deplasărilor lui B. F. în zona Brașovului, i-au dat produse alimentare și sume de bani.
Ajutorul dat de P. G. I. celor doi oameni de afaceri D. G. și M. F. a constat în crearea condițiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. În acest scop, în cadrul verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de cei doi titulari de proiecte PNDR a consemnat în date nereale, pentru deblocarea tranșelor de plată în favoarea acestora.
În schimbul sprijinului Acordat P. G. I. a fost recompensat de D. G. cu o sumă de bani disimulată într-un plic. Există indicii rezonabile conform cărora P. G. I. percepea un „tarif” de circa 300 de euro.

Celor patru inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro