Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanța. Folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


28 august 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Constanța. Folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatei H. (fostă D.) V., funcționar în cadrul Primăriei comunei Văcăreni, jud. Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
– înșelăciune în formă continuată
– două infracțiuni de fals intelectual, dintre care una în formă continuată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, inculpata H. (Fostă D.) V. a ajutat o persoană din familia sa să obțină, fără drept, fonduri europene (în mod concret din Fondul European de Dezvoltare Rurală) în valoare de 46.029,60 lei, prin procurarea unor documente contrafăcute, respectiv a tabelului centralizator al contractelor de arendă și a unei adeverințe, ambele emise de către Primăria comunei Văcăreni, jud. Tulcea, precum și a unui contract de arendare datat 24 iunie 2010. Aceste documente au fost atașate la dosarul unei cereri de finanțate depuse la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Tulcea. Prin cererea respectivă se solicita finanțarea unei ferme, în cadrul măsurii „Instalarea tinerilor fermieri”. Adeverința a fost integral contrafăcută de inculpată, în calitatea sa de funcționar public la Primăria comunei Văcăreni. De asemenea, inculpata a falsificat, prin plăsmuire și tabelul centralizator al contractelor de arendă pretins înregistrat în evidențele Primăriei, precum și contractul de arendare din data de 24 iunie 2010, pretins încheiat între persoane făcând parte din familia inculpatei. Înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite în susținerea cererii de finanțare.
Inculpata H. (Fostă D.) V., în perioada 2007-2010, a ajutat o altă persoană din familia sa să obțină, fără drept, fonduri europene (în mod concret din Fondul European de Garantare în Agricultură și Fondul European de Dezvoltare Rurală) în valoare de 86.463,7 lei și fonduri din bugetul național în valoare de 31.884,2 lei, în calitate de titular al cererilor de acordare a sprijinului financiar în cadrul Schemelor de Plată Unică pe Suprafață înregistrate în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, inculpata H. (Fostă D.) V. a formulat, în numele persoanei respective, declarații necorespunzătoare adevărului privind suprafața totală de teren arabil pretins deținută în arendă, în vederea exploatării agricole și a inserat date nereale în documentația de atribuire a subvențiilor pe suprafață. De asemenea, în susținerea solicitărilor, inculpata s-a folosit o serie de documente contrafăcute. Astfel, aceasta a inserat mențiuni false în Registrul contractelor de arendă al Primăriei comunei Văcăreni, jud. Tulcea, mențiuni constând în înregistrarea fictivă a unor contracte de arendare inexistente și de asemenea, a întocmit în fals 3 adeverințe și chiar a eliberat, în calitate de funcționar al primăriei comunei Văcăreni, o adeverință prin care se atestau împrejurări nereale referitoare la suprafețele de teren arabil deținute în arendă de persoana care a beneficiat de finanțări. Înscrisurile prezentate de inculpata H. (Fostă D.) V. cu ocazia accesării de fonduri sunt false, în sensul că persoana pentru care a făcut cererea nu a deținut în arendă și nu a exploatat în realitate suprafețele de teren pentru care i-a fost acordate sprijin financiar agricol din bugetul Comunităților Europene și din bugetul național.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 118.347,9 lei, reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatei D. A. în baza cererilor de finanțare formulate în perioada 2007-2010, sumă din care 86.463,7 lei reprezintă plăți din fonduri europene, respectiv FEGA și FEADR, iar 31.884,2 lei reprezintă plăți de la bugetul național.

Suma de 46.029,60 lei, cu care Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a fost prejudiciată în situația prim menționată, a fost integral recuperată prin plata voluntară efectuată de către beneficiarul finanțării nerambursabile F.E.A.D.R.

Dosarul prezent a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

Inculpata a mai fost trimisă în judecată în alte două dosare separate în cursul anului 2013 (vezi comunicat nr 635 din 4 iulie 2013 și 1115 din 4 decembrie 2013), în ambele dosare primind hotărâri de condamnare la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro