Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Dolj. Mesajul Decanului Ion Turculeanu cu ocazia începerii anului judecătoresc 2014-2015
01.09.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Dolj a oferit publicității vineri, 29 august 2014, scrisoarea deschisă a prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu adresată avocaților, magistraților și celorlalți participanți la înfăptuirea actului de justiție, cu ocazia începerii anului judecătoresc 2014-2015.

Mesajul integral:

„Suntem la începutul unui nou an judecătoresc, motiv pentru care suntem tentați să privim către viitor, dar în același timp și prilej de reflecție asupra trecutului.
Suntem cu toții interesați de eficiența sistemului judiciar în cadrul căruia ne desfășurăm activitatea profesională, dar momentul este cât se poate de complicat. Schimbările legislative recente au survenit în urma unor reforme structurale inconsecvente, care, în contextul perioadei electorale următoare, vor volatiliza orice idee de stabilitate sau predictibilitate pe care care s-ar mai putea gestiona problemele și vulnerabilitățile actuale ale justiției.
Astfel, prin această scrisoare deschisă ne propunem să ridicăm câteva semnale de alarmă cu privire la ceea ce reprezintă interese profesionale practice ale avocatului, din păcate încă, actuale și în anul judecătoresc 2014-2015.
În concret, vom semnala efectele pe care le generează asupra profesiei de avocat organizarea activității instanțelor și cadrul legislativ schimbător. Nu vom încheia fără să facem și o scurtă analiză obiectivă cu privire la modul în care profesia de avocat este influențată de… profesia de avocat.

Un avocat știe că o mare parte din munca sa se desfășoară în fața dosarului și colegii mei știu că aici pot fi formulate multe sugestii de îmbunătățire în munca instanțelor. Trebuie să plecăm de la un adevăr. Calitatea accesului avocatului la dosarul în care este angajat influențează calitatea serviciilor pe care avocatul le poate furniza în acel dosar. Problema este dată de inexistența unui standard de calitate pe care să îl regăsim în fiecare arhivă, motiv pentru care putem vorbi de condiții de la cele mai improprii până la cele de nivel european. Cei mai gospodari au căutat și identificat soluții practice și practicabile de tipul creării posibilității ca avocatul să poată accesa dosarul prin Internet din propriul birou.
Am oferit mai sus un exemplu prin care organizarea activității instanțelor poate avea un grad ridicat de influență asupra optimizării actului de justiție. Lângă acesta, se regăsesc multe altele, de la relația dintre magistrați și avocați, la avocatura clandestină și de la asigurarea unor condiții civilizate în instanțe la aplicarea unitară a legii. Sperăm ca în viitor să aplicăm ceea ce am învățat din toate aceste lecții ale trecutului.

Noile coduri au indus în sistemul judiciar o schimbare cu efect de șoc. În principiu, schimbarea poate fi ceva bun atâta vreme cât este analizată prin toate perspectivele posibile. S-a dovedit că ceea ce funcționează în teorie nu este întotdeauna aplicabil și în practică. Un singur exemplu ar fi situația generată de faptul că într-un număr însemnat de cauze s-a dispus anularea cererii de chemare în judecată, prin aplicarea incorectă a dispoziţiilor Noului Cod de Procedură Civilă, efectul fiind îngrădirea accesului la justiţie al cetăţeanului şi afectarea gravă a drepturilor şi intereselor legitime ale justiţiabililor.
Sunt și alte exemple similare în noile coduri, așa cum sunt și exemple de schimbări benefice, prin care actul de justiție a devenit mai transparent și mai eficient. Sperăm ca voința politică viitoare să fie clară și transpartinică în sensul îmbunătățirii cadrului legislativ într-un mod controlat, eficient și ponderat.

Mahatma Gandhi spunea „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Profesia de avocat este primul factor de influență asupra profesiei de avocat. Ca și mai sus, nu vom intra în detalii, dar trebuie să reținem că în interiorul profesiei se regăsesc foarte multe teme de interes general și importanță vitală pentru fiecare avocat, pentru profesie și pentru sistemul judiciar. Încrederea justițiabililor în avocați este legată de foarte mulți factori pe care în viitor trebuie să îi analizăm din perspectiva restaurării acesteia către strălucirea de altă dată. Asigurarea resurselor umane și materiale, pregătirea profesională și gândirea strategică (monitorizarea modului de implementare a deciziilor) sunt doar câteva exemple din agenda actuală foarte generoasă a profesiei de avocat.

Sper că în următoarea perioadă să regăsim profesionalism, implicare și responsabilitate la baza tuturor demersurilor de gestionare și modernizare a întregului sistem judiciar, astfel încât să privim cu mai mult optimism în viitor.

Prof. univ. dr. avocat Ion Turculeanu
Decanul Baroului Dolj”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti