Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept civil Revista revistelor juridice

RRDP nr. 1/2014: Unele propuneri de modificare a configuraţiei cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru prevăzute de OUG nr. 80/2013. În căutarea unei abordări coerente. Necesitatea reglementării exprese a posibilităţii pârâtului de a formula cerere de reexaminare | Liviu-Alexandru Viorel

1 septembrie 2014 | Andreea BANU

Av. Liviu-Alexandru Viorel, Muşat & Asociaţii, a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014, articolul intitulat „Unele propuneri de modificare a configuraţiei cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru prevăzute de O.U.G. nr. 80/2013. În căutarea unei abordări coerente. Necesitatea reglementării exprese a posibilităţii pârâtului de a formula cerere de reexaminare„.

Autorul apreciază că, ţinând cont de elaborarea inadecvată a dispoziţiilor pertinente ale Legii nr. 146/1997, nici doctrina, nici jurisprudenţa nu au fost uniforme în ceea ce priveşte identificarea persoanelor având dreptul de a depune o cerere de reexaminare împotriva modului de fixare a taxei judiciare de timbru datorate de către reclamant. Conform consideraţiilor făcute de anumiţi autori şi de anumite instanţe, numai reclamantul ar fi putut să depună o cerere de reexaminare; dimpotrivă, alţi autori şi alte instanţe au considerat că acest drept ar fi trebuit acordat nu doar reclamantului, ci şi pârâtului în ceea ce priveşte cererea reclamantului. Într-o abordare simplistă şi fără legătură cu justificarea mecanismului cererii de reexaminare, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 prevede o primă teză, care a ocupat o poziţie minoritară în jurisprudenţa şi în doctrina elaborate, conform vechii Legi nr. 146/1997.

În opinia autorului, aceasta nu este unica deficienţă a cererii de reexaminare prevăzute de noua reglementare; din contră, reglementarea permite ca anumite soluţii contestabile să persiste. Spre pildă, chiar dacă cererea de reexaminare ar fi soluţionată de către un alt complet, totuşi, competenţa rămâne la aceeaşi instanţă. De altfel, relevă autorul, legiuitorul omite clarificarea chestiunilor procedurale specifice – cum se determină un termen până la care completul competent trebuie să se pronunţe asupra cererii de reexaminare sau în ceea ce priveşte obligaţia ce incumbă completului iniţial învestit pentru a indica de manieră expresă raţiunile esenţiale pe care s-a bazat decizia sa referitoare la valoare taxei judiciare de timbru.

În pofida faptului că soluţia este neinspirată şi discutabilă sub aspectul oportunităţii sale, autorul apreciază că Ordonanţa are meritul incontestabil de a fi clarificat problematica titularului cererii de reexaminare, consacrând opinia minoritară potrivit căreia numai reclamantul poate formula cerere de reexaminare.

În concluzie, autorul arată că se impune reconsiderarea soluţiei adoptate de legiuitor: „numai printr-o abordare extrem de simplistă şi neracordată la raţiunea de a fi a mecanismului cererii de reexaminare legiuitorul a consacrat la nivel legislativ această soluţie restrictivă şi negreşit dăunătoare; se impune, aşadar, modificarea actului normativ-cadru în materia taxelor judiciare de timbru în sensul legiferării exprese a accesului tuturor părţilor litigante la mecanismul cererii de reexaminare”.

Andreea BANU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership