Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Timișoara. Trafic de migranți. Reținere


1 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DIICOT-Timișoara. Trafic de migranți. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Combaterea Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere al ITFP Timişoara, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din cetăţeni din România, Pakistan şi Camerun, specializat în traficul de migranţi.
Astfel, după o monitorizare de cinci luni de zile, procurorii DIICOT au strâns probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop racolarea, adăpostirea, îndrumarea, călăuzirea şi transportul mai multor cetăţeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către alte ţări din spaţiul comunitar.

Pentru aceste servicii migranţii plăteau de regulă sume de circa 1.400-1.600 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile.

Din probatoriu rezultă ca şi mod de operare că membrii grupării se ocupau cu racolarea unor tineri afro-asiatici din Centrele de cazare a Imigranţilor din Timişoara, Giurgiu şi Bucureşti, pe care apoi intenţionau să-i transporte până la frontiera româno-ungară. Scopul membrilor reţelei era să îi treacă frontiera fie ascunşi în mijloace de transport, fie mergând pe jos, pe fâșia verde, urmând să îi preia apoi din Ungaria, destinaţia finală fiind ţări din Spaţiul Schengen.
Grupul infracţional era extrem de bine organizat, pe raza judeţelor Timiş, Alba şi municipiul Bucureşti, cu atribuţii precis delimitate pentru membrii grupării. Suspectii de origine pakistaneză, stabiliți în Bucureşti, se ocupau de coordonarea întregii activităţi, aceştia asigurând recrutarea migranţilor, preocupându-se de cazarea acestora, atunci când era cazul, de stabilirea locaţiilor unde trebuiau să se deplaseze migranţii în Bucureşti pentru a fi preluaţi de ceilalţi membri ai grupării, etc.
Într-un alt palier al grupării acționau cei care se ocupau de transportul propriu zis al migranților, aceste sarcini revenind în principal membrilor cetățeni români. Detaliile fiecărui transport erau stabilite între membrii grupării de etnie pakistaneză și transportatorii din țară, prin intermediul a doi cetățeni români care încasau și comisionul aferent transportării fiecărui migrant, pe care îl împărțeau cu ceilalți membri ai grupării care se ocupau de partea de transport.
Procurorii DIICOT și polițiștii de frontieră au organizat ieri, 31 august 2014, prinderea în flagrant a unuia dintre membrii grupării în timp ce încerca să scoată ilegal din România patru persoane, cetăţeni din Congo, Camerun şi Pakistan. Un alt grup de migranți format din alte patru persoane aștepta într-o locație din Timișoara să fie preluat și trecut ilegal peste graniță.
În urma acţiunilor întreprinse în judeţele Timiş, Alba şi municipiul Bucureşti, în cursul zilei de 31 august 2014 şi în această dimineaţă, au fost reţinute 22 de persoane din Pakistan, Romania, Camerun, Congo şi Afganistan, dintre care unsprezece persoane sunt suspectate a fi membri ai grupului infracțional organizat specializat în trafic de migranţi.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al lucrătorilor din cadrul Serviciului Român de Informații și din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică