Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Cristiana Irinel Stoica: Profesia de avocat nu poate fi exercitată în afara unor principii care țin de conduita avocatului și de relația sa cu clienții


5 septembrie 2014 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Alina Matei: Multumesc, doamna avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Alaturi de domnul profesor Valeriu Stoica ati fondat una dintre cele mai prestigioase case de avocatura din Romania, STOICA & Asociatii. Echipa in familie, echipa in plan profesional. Intr-o firma, lucrurile nu sunt intotdeauna line. Care a fost cea mai frumoasa perioada pentru dumneavoastra? Dar cea mai dificila?

Cristiana Irinel Stoica: Mai intai, va multumesc, la randul meu, pentru initiativa acestui interviu. E un bun prilej de a comunica, prin intermediul dvs., cu prietenii JURIDICE.ro. E nevoie de o astfel de comunicare, altfel cum am reusi sa intelegem ce se intampla in jurul nostru?

Ma intorc acum la intrebarile dvs. si va marturisesc ca cei mai frumosi – dar si cei mai provocatori – ani din profesia mea ca avocat sunt cei legati de etapa cand am constituit societatea de avocati STOICA & Asociatii si imediat dupa acest moment. Eram pe atunci – in noiembrie 1995, cand s-a infiintat societatea -, doar trei avocati – eu, Valeriu si Catalina Dicu. Piata avocaturii era cu totul alta, cu multe incercari profesionale. Studiam zi de zi, incercam sa gasim solutii juridice in absenta unui cadru legislativ adecvat mediului de afaceri care abia era in curs de cristalizare, descopeream spete noi, inedite si eram neobositi. Nu exista internet, nu existau emailuri, nu aveam telefoane mobile, dar ne descurcam perfect, folosind mijloace simple de comunicare, in special comunicarea directa, personala. Imi amintesc cu mare placere ca, incepand din 1995, am asistat un mare jucator pe piata „oil&gas”, Shell, ca sa se instaleze in Romania (din pacate, intre timp, dupa niste ani, Shell s-a retras din Romania); problemele de drept „descoperite” cu aceasta ocazie si in anii urmatori, cat am fost avocati angajati de Shell, au reprezentat un mare castig pentru experienta ca avocat. De asemenea, in 1997, am asistat ca avocati la prima emisiune de obligatiuni de stat initiata de Statul Roman pe o piata internationala, cand noi am verificat toate elementele de drept romanesc incidente in cauza si am furnizat opinia legala pe dreptul roman aplicabil in acel proiect.

Apoi, incepand cu 1997-1998, a fost finantarea acordata grupului Mobifon de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, proiect de mare anvergura, in care noi am fost avocatii Bancii pentru toate problemele – deloc putine – de drept roman. Mai dificila mi s-a parut perioada de dupa anii 2000, cand institutia noastra profesionala a dobandit o alta dimensiune, mult mai mare – in 2000 eram deja peste 25 de avocati, cand legislatia a intrat intr-un circuit extrem de dinamic al schimbarilor, cand instantele si-au diversificat practica si solutiile si cand mediul de afaceri a cunoscut o evolutie de substanta. Efortul managerial, de a sustine institutia cu toate elementele sale organizationale, pe de o parte, si efortul profesional propriu-zis, de continua adaptarea la cerintele pietii, s-a resimtit, impunind o alta abordare, mai exact, de a ne specializa constant si sistematic in multe domenii noi ale dreptului. Am trecut insa cu bine aceasta etapa si acum pot spune ca sunt extrem de multumita sa vad ca echipa STOICA & Asociatii este una inchegata, ca avem parteneri si grupuri de lucru specializati in mai multe domenii de drept, ca multi dintre avocatii din perioada de inceput, precum Catalina Dicu, Rares Raducanu, Anca Caraiola si Laura Radu – parteneri, sunt in aceasta echipa, crescind odata cu ea. Pot spune ca avem o frumoasa istorie comuna si le multumesc pentru fidelitatea si atasamentul lor fata de institutia care i-a ajutat sa se formeze ca avocati.

Alina Matei: STOICA & Asociatii gestioneaza o serie importante de proiecte. Fiecare client este de un anumit calibru. Practic, nu se poate da gres. Cum faceti sa functioneze la asemenea standarde? Se datoreaza calitatii avocatilor din firma, procedurilor interne bine fixate si respectate, unui anumit management?

Cristiana Irinel Stoica: Profesia de avocat nu poate fi exercitata in afara unor principii care tin de conduita avocatului si de relatia sa cu clientii. Am cautat ca aceste principii – buna credinta, transparenta, increderea, calitatea incontestabila a prestatiei avocatiale, respectarea termenelor profesionale, de exemplu -, sa fie respectate intocmai de catre fiecare membru al cabinetului. Avem intilniri periodice cu tot corpul avocatial din societate si impreuna cu partenerii analizam constant situatia dosarelor in curs. Colaboram cu clientii si comunicam cu acestia. E vorba nu numai de management de grup profesional si institutional, dar si de o atitudine personala pe care orice avocat trebuie sa o manifeste, o conditie sine qua non a profesiei noastre – respectul fata de client, interesul de a-l ajuta efectiv – ceea ce tine de constiinta fiecaruia, trebuie sa fie ceva liber consimtit.

Alina Matei: Coordonati activitatea de consultanta a societatii de avocati. Consultanta reprezinta partea curata, necertareata a avocaturii, spre deosebire de litigii care tin lucrurile in loc o perioada de timp. Care este ponderea consultantei comparativ cu litigiile in cadrul firmei STOICA & Asociatii?

Cristiana Irinel Stoica: Inainte de raspunde la intrebarea dvs., as face un comentariu fata de remarca dvs. ca activitatea de consultanta ar reprezenta partea „necertareata” a avocaturii. In realitate, avocatura „la bara”, fata de care ramin atasata in primul rind, este absolut necesara pentru a putea coordona un proiect de consultanta. Abilitatea de a dialoga cu instanta si cu avocatul partii adverse sunt o baza exceptionala pentru insusirea tehnicilor de negociere a unui contract. Un adevarat avocat concentrat cu precadere pe activitatea de consultanta nu poate neglija „bara”, e chiar recomandabil sa isi dedice o parte, cit de mica, acestei activitati. Din incidentele de la bara inveti multe lucruri utile pentru consultanta, mai ales ce sa nu faci si ce sa previi. Coordonarea activitatii de consultanta in societatea STOICA & Asociatii este fundamentata pe experienta avocatilor ca „avocati de bara”, in special; ii incurajam pe colegii nostri sa mearga in instanta si abia apoi unii dintre ei incep sa desfasoare proponderent activitate in proiecte „de birou”. De aceea, pot afirma ca, in realitate, cele doua activitati sunt complementare in cabinetul nostru, astfel incit proportia dintre acestea ca volum de munca este aproximativ egala.

Alina Matei: Sunteti conectata la lumea avocaturii din exterior, ca si membru in Consiliul de Conducere al World Link for Law. Cum va fi piata avocaturii in anii urmatori? Daca privim in urma nu putem sa nu observam progresele, dar parca tot ne lovim de practica neunitara, legi vadit modificate de la un an la altul…

Cristiana Irinel Stoica: Anul acesta se implinesc 10 ani de cind suntem membri in World Link for Law, o asociatie profesionala care are membri din peste 40 de jurisdictii – cite un membru pe tara, Europa si SUA fiind cele mai bine reprezentate. In anul 2008 aceasta a organizat conferinta anuala la Bucuresti. Incepind cu acest an am fost investita cu responsabilitatea de vicepresedinte si este prima nominalizare de acest gen din asociatie, cind un avocat din Europa de Est si Centrala a fost cooptat in consiliul director pe aceasta pozitie. Este, daca vreti, o recunoastere a eforturilor mele personale, pe plan profesional, in cadrul acestei asociatii, timp de 10 ani. Cu ocazia conferintelor anuale si intre conferinte, analizam in cadrul WLL aspecte legate de piata (internationala) a avocaturii si am constatat ca exista o preocupare generala de a mentine standardele cele mai inalte in privinta modului de colaborare cu clientii. Etica profesionala este foarte importanta, iar asociatia WLL a adoptat un asemenea cod de etica profesionala pentru membri sai. De asemenea, in lumea de azi, avocatul trebuie sa aiba un profil complex, sa aiba nu numai cunostinte juridice, dar si economice si sa dovedeasca mult simt practic. Doar cu teoria dreptului nu se mai poate progresa. Practica in instanta, la rindul ei, – cel putin in Romania – s-a modificat substantial, iar dinamica modificarilor legislative uneori ne copleseste. In alte jurisdictii exista, totusi, ceva mai multa predictibilitate in privinta practicii judecatoresti. Sunt insa optimista. Daca stim sa dialogam cu instantele, putem impreuna colabora la imbunatatirea situatiei actuale.

Alina Matei: Internetul face ca accesul la informatie sa fie rapid si facil. Clientul, de multe ori, nu are nevoie de avocat. Gaseste pe internet aproape toate informatiile. Este un dezavantaj pentru avocat (care astfel va fi platit mai putin sau deloc) sau e bine ca oamenii sunt informati? Care mai este rostul avocatului astazi?

Cristiana Irinel Stoica: Orice informatie, mai ales cele de pe internet, trebuie verificata daca este folosita de un client, mai ales in afaceri. Cine foloseste informatii de pe internet, neverificate cu o persoana de specialitate, o face pe riscul sau. In acelasi timp, avocatii trebuie sa invete sa foloseasca internetul in sprijinul exercitarii profesiei. Accesul la legislatie, de exemplu, sau la informatii despre persoanele cu care interactioneaza un avocat se realizeaza extrem de rapid acum datorita internetului. Poti lucra de la distanta fara sa fii prezent efectiv in birou, poti comunica cu orice persoana de pe planeta in conditii optime. Asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de cartile de drept din biblioteca, sa le rasfoim din cind in cind… Da, de avocati va fi nevoie, dar cu un alt profil, mult mai adaptat vietii pe care o traim.

Alina Matei: Ce pretuieste cel mai mai mult in viata Cristiana Irinel Stoica? Ce va defineste?

Cristiana Irinel Stoica: Pentru mine mai intii de toate a fost si ramine familia – cea de acasa si cea de la birou. Traiesc in fiecare zi doua vieti in perfecta sinergie – viata profesionala si cea personala. Incerc sa le fac mereu compatibile, uneori sacrificind-o pe cea personala. Mi-a placut mereu sa caut, sa descopar, sa aflu lucruri noi. Profesia de avocat a avut acest privilegiu al provocarilor continue, fapt care ma ajuta sa rezist in momentele mai grele si care mai stimuleaza. Incerc sa transmit colegilor mei mai tineri aceasta stare de spirit. Am in spate peste 30 de ani de profesie ca avocat si nu ma declar plictisita sau obosita de aceasta profesie.

Alina Matei: Vreau, va rog, sa imi spuneti care a fost cel mai bun profesor al dumneavoastra. Cred cu tarie ca fara profesorii din scoala, liceu, facultate nu am fi ceea ce suntem.

Cristiana Irinel Stoica: In primii ani de scoala, la Tirgu-Jiu, unde am copilarit, am avut o invatatoare de exceptie, un om deosebit de bun si de pregatit profesional. Imi amintsc cu bucurie si de un excelent profesor de latina pe care l-am avut in liceu. Nu pot uita acei ani. Reprezinta temelia formarii mele profesionale de mai tirziu. In facultate am avut multi profesori buni si foarte buni; l-as mentiona totusi pe profesorul Viorel Ciobanu ca unul dintre preferatii mei. Apoi, ca tinar avocat, am invatat meserie de la maestrul meu, domnul avocat Mihail Ghiga, cu care am colaborat multi ani. In fine, ceva mai tirziu, in plina maturitate profesionala, am avut o mare sansa sa lucrez cu profesorul Octavian Capatina (la Universitatea din Bucuresti, unde am colaborat la tinerea cursurilor de drept comercial si de drept international privat, cu predare in limba franceza, in cadrul fostei facultati internationale de stiinte umane); profesorul Capatina mi-a fost si conducator la doctorat. Ii port un deosebit respect. Mi-e dor de dialogurile cu dumnealui. Odata cu dumnealui, a disparut o lume.

Alina Matei: Cantati la chitara si pian. Care este compozitorul si piesa preferata?

Cristiana Irinel Stoica: Vreau sa fiu corecta cu dvs. – am cintat la chitara si la pian. Acum nu prea mai am timp, din pacate. Iubesc muzica clasica si muzica de jazz. Nu am un compozitor anume sau o piesa preferata, ar fi si foarte greu. Dar pot afirma ca Chopin si Ceaikovsky sunt doua repere importante pentru mine cind este vorba de muzica pentru pian.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii si pentru JURIDICE.ro.

Cristiana Irinel Stoica: Pentru utilizatorii JURIDICE.ro, un gind frumos la inceput de toamna, cu urari de spor la treaba; sa ramina fideli JURIDICE.ro; iar pentru dvs. – JURIDICE.ro -, felicitari pentru munca pe care o desfasurati si pentru profesionalismul dvs.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Cristiana Irinel Stoica: Si eu va multumesc, sperind sa mai avem ocazia unui asemenea dialog.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro