Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CSM ref. verificarea măsurilor luate de procurori pentru soluționarea dosarelor mai vechi de 5 ani
04.09.2014 | JURIDICE.ro

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de marți, 2 septembrie 2014, conţinutul Raportului Inspecţiei Judiciare având ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”.

De asemenea, Secţia pentru procurori a aprobat parţial măsurile propuse în cuprinsul raportului sus-menţionat, respectiv:
1. Exercitarea unei supravegheri eficiente, în temeiul art. 300 şi art. 303 din Codul de procedură penală, de către procurorii cu funcţii de execuţie, în privinţa activităţii de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de 5 ani de la data sesizării, prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii. Totodată, în situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, conform art.303 alin.3 din Codul de procedură penală, aplicarea sancţiunii amenzii judiciare în cazurile prevăzute de art. 283 alin. 4 lit .m din Codul de procedură penală, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliţie judiciară.

2. Efectuarea în mod ritmic de către procurori a actelor de urmărire penală în dosarele mai vechi de 5 ani de la data sesizării.

3. Efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală ori exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora. Totodată, este necesar ca procurorii cu funcţii de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorităţi care să realizeze un echilibru al cauzelor soluţionate, ţinându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluţiile ce urmează să fie adoptate şi de termenul procedural prevăzut de dispoziţiile art. 322 din Codul de procedură penală, precum şi de cel instituit de dispoziţiile art. 154 Cod penal referitor la termenele de prescripţie a răspunderii penale. Realizarea la nivelul conducerii fiecărui parchet a unor întâlniri cu conducerile organelor de poliţie judiciară, în vederea identificării şi implementării unor măsuri de natură să conducă la reducerea duratei procedurilor desfăşurate în cauzele vechi aflate în lucru la organele de cercetare penală.

4. Efectuarea unui control de către Inspecţia Judiciară în termen de 6 luni de la aprobarea prezentului Raport, urmând ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.