Medierea litigiilor comerciale
5 septembrie 2014 | Laura VARTOLOMEIMedierea litigiilor comerciale a aparut cu mai bine de 20 de ani in urma, in Statele Unite ale Americii, fiind mai apoi imbunatatita in urma succesului repurtat inca de la inceput. Medierea litigiilor comerciale tine, in primul rand, de detinerea unui simt al afacerilor.
Interesele sunt, in mod invariabil, inegale, asimetrice. Nu sunt una imaginea celeilalte. Este necesar ca mediatorul comercial sa discearna, in primul rand, care sunt interesele partilor si sa determine cat de importanta este fiecare problema ridicata pentru partea respectiva.
Acest lucru necesita o persoana cu adevarat interesata in a intelege afacerile clientilor, cum functioneaza acestea si filozofia de afaceri a fiecaruia. Este imposibil ca o mediere de afaceri sa fie eficienta fara intelegerea business-urilor clientilor.
Cunoasterea legii aplicabile este un element important pe care mediatorul trebuie sa il aduca in discutie. Este semnificativ sa se analizeze atent implicatiile legale ale disputelor comerciale si civile in general.
Dar, mai mult decat atat, intr-un litigiu comercial, pentru a ajuta partile sa ajunga la un acord, este nevoie ca mediatorul sa cunoasca pozitiile partilor (eventual in scris), cu privire la fondul cauzei. Iar, in mod ideal, in timpul medierii, acele pozitii vor fi intelese pe deplin de catre cealalta parte. Este surprinzator de aflat ca adeseori o parte nu a inteles punctul de vedere al celeilalte parti pana la momentul la care medierea a reusit sa scoata la iveala esenta problemei.
In multe dintre disputele comerciale, niciuna dintre parti nu vrea sa distruga relatiile avute pana la momentul respectiv. Medierea comerciala, pe langa aspectele legate de timpul de solutioare si de banii implicati (timp si bani care s-ar pierde in urma unui proces in instanta), detine acest atu de necontestat – prezervarea (pastrarea) relatiilor – esential in multe legaturi de afaceri, care prin creativitate poate fi mentinut si consolidat.
Disputele sunt, astfel, rezolvate rapid si mai creativ decat in litigiile formale si la costuri mai mici, pastrand relatii care se bazeaza pe valori umane, cum ar fi: respectul, increderea, si intelegerea reciproca, care sunt fundamentale in peisajul comercial.
In vremurile contemporane exista schimbari in modul de desfasurare a afacerilor, schimbari in domeniul tehnologiei informatiei, modificari in utilizarea resurselor noastre naturale si de energie, schimbari in modul in care ne desfasuram vietile personale pentru a ne pastra sanatatea si bunastarea.
In calitate de cetateni si indivizi sociali, haideti sa pledam pentru a promova schimbarea modului in care avem de a face cu un factor neschimbator al vietii – si anume conflictul.
Mediator Laura VARTOLOMEI