Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Aplicarea cauzei Moskal vs. Polonia. Posibilitatea statului de a-și recupera sumele de bani plătite incorect vs. garantarea dreptului la proprietate
05.09.2014 | Vlad FESAN

Secţiuni: Drept civil, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

In speta, Casa de Pensii Bacau a gresit calculul pensiei reclamantei, platindu-i in plus o suma de bani, pentru mai mult de doi ani. Dupa ce a descoperit aceasta eroare, a emis o decizie prin care s-a impus in sarcina reclamantei restituirea sumelor calculate ilegal.

Reclamanta a contestat aceasta decizie, contestatia fiind admisa si pe fond de Tribunalul Bacau si, in recurs, de Curtea de Apel Bacau. Aceste solutii au avut ca punct de pornire cauza CEDO Moskal vs. Polonia.

In motivarea instantelor, s-a constatat faptul ca legislatia romana si internationala asigura dreptul statului de a-si corecta propriile erori, inclusiv de a recupera sumele de bani platite in urma unui calcul gresit.

Totusi, prin faptul ca din cauza unui calcul efectuat gresit de functionarii Casei de Pensii s-a stabilit, fara a fi cerut, o suma de bani mai mare in favoarea reclamantei decat cea cuvenita, in conditiile in care aceasta nu are nicio culpa, s-a creat o prezumtie legitima de proprietate a reclamantei. Aceasta prezumtie legitima de proprietate este aparata de art. 1, Protocolul 1 din Conventie.

In aceste conditii, trebuie analizat daca prin aplicarea principiului prin care statul poate sa isi recupereze sumele de bani platite incorect nu cumva se creeaza o situatie impovaratoare excesiva produsa asupra reclamantei. Analizand cauza, instantele au observat faptul ca reclamanta, cu probleme de sanatate, nu ar mai putea sa se intretina in conditiile in care ar fi trebuit sa restituie sumele de bani primite si au retinut ca prin impunerea acestei sume de bani se creeaza o sarcina excesiva, admitand contestatia reclamantei si anuland decizia de impunere.

:: hotararea Curtii de Apel Bacau

Vlad FESAN
avocat, Baroul Bacau

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti