Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Dreptul de reprezentare al avocatului
05.09.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 69 alin. (2) din C. proc. civ. (art. 87 alin. 2 NCPC) şi cele ale art. 131 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat, împuternicirea avocaţială emisă în baza contractului de asistenţă juridică conferă avocatului, în lipsa unor prevederi contrare, dreptul de a efectua orice act specific profesiei, pe care îl consideră necesar pentru realizarea intereselor clientului său. În acest sens, avocatul poate face orice acte de procedură pentru păstrarea drepturilor supuse unui termen şi care s-ar putea pierde prin neexercitarea acestuia la timp, inclusiv să exercite căi de atac împotriva unor hotărâri judecătoreşti. Rămâne, însă, la latitudinea clientului dacă acesta îşi însuşeşte sau nu actele de procedură efectuate de avocat, în temeiul prerogativelor conferite de contractul de asistenţă juridică. În speţă, Înalta Curte a reţinut că, în considerarea obligaţiilor profesionale, avocatul a acţionat în respectarea şi aplicarea principiului diligentei, exercitând calea de atac a recursului, în virtutea mandatului avut în faţa instanţei de apel, chiar dacă nu a avut un mandat de reprezentare expres şi pentru exercitarea recursului, însă, întrucât recurentul a ales să refuze actul procedural efectuat de apărătorul său, Înalta Curte a constatat nulitatea recursului. (Decizia nr. 4513 din 15 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti