Statutul Institutului Notarial Român
5 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din data de 4 septembrie 2014 a fost publicată Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România nr. 72/2014 pentru aprobarea Statutului Institutului Notarial Român.
În conformitate cu prevederile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 şi cu Regulamentul de aplicare a acesteia, în cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România se organizează şi funcţionează Institutul Notarial Român (INR), persoană juridică română de drept privat, nonprofit, de interes public, aflată sub coordonarea Biroului executiv al Consiliului Uniunii.
INR asigură perfecţionarea activităţii notariale, pregătirea profesională iniţială a notarilor stagiari, pregătirea profesională continuă a notarilor publici, a personalului de specialitate al birourilor notariale, al Camerelor Notarilor Publici şi al Uniunii, precum şi a altor specialişti, în condiţiile stabilite de Consiliul Uniunii, la propunerea Consiliului director, avizată de Consiliul ştiinţific.
Notarii publici, personalul de specialitate al birourilor notariale, al Camerelor şi al Uniunii, în funcţie, au obligaţia să participe, cel puţin o dată la 3 ani, la cursurile de formare profesională continuă organizate de INR.
Cheltuielile cu participarea notarilor publici şi a personalului de specialitate al birourilor notariale la cursurile organizate de INR se suportă de către biroul notarial şi sunt deductibile.
După numirea în funcţia de notar public şi în vederea obţinerii licenţei de funcţionare, notarii publici care au obţinut această calitate în condiţiile legii au obligaţia să urmeze cursurile organizate de INR privind pregătirea practică pentru desfăşurarea profesiei de notar public, precum şi pentru organizarea activităţii unui birou notarial, cu plata taxelor aferente.
Cursurile organizate de INR pentru toate formele de pregătire profesională se asigură de formatorii aprobaţi de Consiliul director.
Formatorii vor fi selectaţi dintre notarii publici şi alţi specialişti cu experienţă, reputaţie şi prestigiu în cadrul profesiei, precum şi cadre didactice universitare şi vor încheia contracte de colaborare cu INR.
INR organizează, la solicitarea Consiliului Uniunii, examenul de definitivat pentru notarii stagiari şi concursul de admitere în funcţia de notar public pentru persoanele care au cel puţin 6 ani vechime într-o funcţie de specialitate juridică, în condiţiile legii şi ale regulamentului de organizare şi desfăşurare a acestora, aprobat de ministrul justiţiei la propunerea Consiliului Uniunii.
Organele de conducere ale INR sunt:
– Consiliul director;
– preşedintele INR, care este şi preşedintele Consiliului director şi al Consiliului ştiinţific;
– directorul INR.