Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Lansare de carte: Noul Cod de Procedură Penală – Comentarii și explicații | Victor I. PETRIȘOR
05.09.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Baroului București organizate de Consiliul Baroului București, joi 4 septembrie 2014, a avut loc lansarea volumului Noul Cod de Procedură Penală – Comentarii și explicații, autor avocat Victor I. PETRIȘOR.

Evenimentul s-a desfășurat în monumentala Sală a Pașilor Pierduți din Palatul Curții de Apel București în prezența unui public numeros.

Lucrarea a fost recomandată de prefațatorul volumului, cercetător științific asociat, avocat dr. juris Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU, consilier în Consiliul Baroului București.

Cartea scrisă de avocatul Victor I. PETRIȘOR este o lucrare de actualitate. Volumul are o importanță aparte în actualul context al disputelor științifice și profesionale, de aplicare a unei noi legi de procedură penală. Codul de Procedură Penală recent intrat în vigoare, rupe cu tradiția dreptului românesc, astfel că un volum de comentarii și explicații este cu atât mai bine venit, cu cât acesta este rodul gândirii unui practician care, prin cărțile scrise în ultimii ani, a intrat în rândul teoreticienilor comentatori. Perspectiva practicianului asupra noii legi de procedură are un impact de primă mărime pentru întreaga comunitate profesională, într-o Românie care în ultimii doi ani a făcut schimbări radicale în ceea ce privește legislația. Sintagma Noul Cod, precede codurile fundamentale naționale: Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Indiscutabil, noile texte legale au declanșat dezbateri aprige din perspectiva aplicării unor coduri care legiferează instituții noi de drept și totodată dau un conținut diferit unor instituții care păstrează terminologia consacrată în cultura juridică națională.

Comunitatea practicienilor profesiilor juridice se află în Epoca noilor coduri, care fundamentează și o nouă cultură juridică, într-o Românie aflată din 2007 la confluența dintre europenizarea dreptului și globalizarea fenomenelor sociale. Apariția unor idei diferite despre Adevăr, Justiție și Dreptate într-o lume marcată de o criză economică fără precedent, sunt tot atâtea motive care justifică necesitatea de a aborda și Codul de Procedură Penală din perspectiva practicianului.

Cartea lansată este un reper al bibliografiei juridice a momentului, care se constituie într-o informație în cadrul studiului socio-istoric al Dreptului, autorul, recurge la metodologia clasică a comentariului și a explicării textului. Comentariile și explicațiile din această carte se constituie într-un important instrument de lucru pentru toți practicienii dreptului: avocați, magistrați, procurori, notari, executori judecătorești, consilieri juridici, studenți, etc.

Parafrazând pe ARGHEZI, Avocatul Victor. I. PETRIȘOR, a schimbat pledoaria în “condei” şi gândirea juridică în „calimară”. Totodată a „ivit cuvinte potrivite” în explicațiile și comentariile sale.

Lansarea a fost urmată de o sesiune de autografe oferite de autor cititorilor prezenți.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti