Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Timiş. Taxa de ridicare auto percepută este nelegală în lipsa procesului-verbal contravenţional
08.09.2014 | Alexandra NICOLA

În speţă, reclamantei i-a fost ridicat autoturismul proprietate personală parcat pe domeniul public, aceasta procedând la achitarea sumei percepute cu titlu de „taxă de ridicare auto” pentru a reintra în posesia autoturismului. IPJ Timiş nu a procedat la aplicarea sancţiunilor contravenţionale prin comunicarea procesului-verbal contravenţional în termenul de prescripţie, prevăzut de art. 14 coroborat cu art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Prin acţiunea introdusă pe rolul Judecătoriei Timişoara, reclamanta a solicitat restituirea sumei achitate cu titlu de taxă de ridicare auto ca fiind o plată nedatorată.

În calitate de instanţă de control judiciar, Tribunalul Timiş a hotărât că în lipsa stabilirii calităţii de contravenient a conducătorului auto, în baza unui proces-verbal de contravenţie, încheiat conform prevederilor art. 180 alin. 1 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, care să atragă aplicarea unei sancţiuni contravenţionale principale şi a unei sanctiuni contravenţionale complementare sau a unei măsuri tehnico-administrative, nu se poate lua în mod legal măsura ridicării vehicului şi a obligării la plata taxei de ridicare a acestuia, conducătorului auto fiindu-i încălcat, în caz contrar, dreptul de a contesta vinovăţia stabilită implicit în sarcina sa, precum şi sancţiunile aplicate, inclusiv măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculului.

Procesul-verbal semnat între agentul constatator din cadrul Inspectoratului Judeţean de Politie şi inspectorul Administraţiei Domeniului Public nu este suficient pentru a fundamenta legalitatea măsurii de ridicare a autoturismului, atâta timp cât, în speţă, nu s-a încheiat şi comunicat, conform legii, procesul-verbal contravenţional.

În consecinţă, se impune restituirea taxei de ridicare a autovehiculului. (Decizia nr. 397 din 12 mai 2014 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Tribunalului Timiș având ca obiect pretenții)

Avocat Alexandra NICOLA
SCA Ligia Cătuna și Asociații


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.