BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Robert Cazanciuc: Dosarele de la instanță vor putea fi consultate de acasă

08.09.2014 | JURIDICE.ro

Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a declarat, vineri, 5 septembrie 2014, în cadrul unei conferințe la Sibiu, că orice om va avea acces la dosarele din instanță, online, contracost, începând de anul viitor.

Robert Cazanciuc: „O să demarăm anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor, în așa fel încât oamenii și mai ales profesioniștii să poată accesa de la distanță dosarul în format electronic, să nu mai fie nevoiți să vină fizic în instanțe, în cadrul arhivelor care totdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole, poate fi accesat întreg dosarul de la instanță, atât de judecător, cât și de cei care vin în contact cu justiția.

Noi vrem să finalizăm procedura de achiziție publică până la sfârșitul anului și în primele luni ale anului viitor să începem cu o instanță pilot. Nu am stabilit ce instanță pilot, asta o să vedem după ce vom avea un câștigător la această procedură de achiziție publică. Ideea este că o să încercăm să mergem pe instanțe destul de mari și nu pe o instanță mică, tocmai pentru a vedea eventualele hibe ale sistemului.

Probabil zeci de milioane de euro. Discutăm de un proiect la nivel național, care să poată fi accesat de oriunde. În momentul de față se conturează ideea unei concesiuni de serviciu al unui parteneriat public privat. Nu o să putem doar din resurse publice să facem acest proiect, va trebui să atragem resurse, să spunem, din partea unui partener pe care ministerul îl va selecta în urma unei proceduri de achiziție publică. Asta înseamnă costuri doar pentru cei care vor să stea acasă și să vadă dosarul de la distanță. Pentru cine va vrea să vină în instanță, nu va fi niciun fel de cost, accesul va fi în continuare deschis. Pentru cei care vor vea să stea acasă, evident vor avea niște costuri.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Robert Cazanciuc: Dosarele de la instanță vor putea fi consultate de acasă”

 1. Constantin STANCU spune:

  Iată o formă de cenzură, accesul la informaţie este restricţionat. Justiţia nu este publică? Nu funcţionează din taxe şi impozitele plătite de noi? Apare monopolul pe practică? Jurindexul a apărut din alte considerente, spargerea monopului… Dacă se va aplica ceea ce vrea domnul ministru vom ajunge în situaţia ca justiţia să fie transparentă doar pentru cei cu bani, cu alte cuvinte, cubanezilor… Ruperea de popor va fi şi mai brutală. De ce să nu plătim şi pentru accesul la hotărârile parlamentului, ale guvernului, ale ministerelor, ale primăriei, accesul pe stradă, accesul la… şi la… Capitalismul în România va crea o elită, elita celor cu bani şi acces la informaţie! Urmează votul pe bază de avere, etc. E clar că după comunism urmează să cadă DEMOCRAŢIA, cea care împiedică elitele conducătoare ajunse acolo pe banii noştri… Păcat, ratarea şansei de a ajunge la meritocraţie este o mare problemă a României!

 2. Alin CLINCEA spune:

  Știrea de față se poate grupa cu ușurință în categoria amăgirilor care au ca singur efect reîmprospătarea memoriei publicului asupra faptului că avem și noi un minister al justiției și că acesta se preocupă (asiduu) de rezolvarea unor probleme din domeniul său de activitate.

  Pentru comparație, în urmă cu mai bine de un an, același minister al justiției emitea un comunicat care făcea obiectul următoarei știri: A fost modificată procedura de republicare a actelor normative.

  Știrea reda și cuvintele d-lui ministru: „Până în acest moment, cetățenii aveau acces la forma actualizată a actelor normative numai cu ocazia republicării acestora în Monitorul Oficial. Aceasta nu se realiza însă în cea mai mare parte din cazuri. În perioada 2000 – 15 noiembrie 2012, din cele 1782 de acte normative pentru care există temei pentru republicare au fost republicate doar 344, reprezentând un procent de aproximativ 20%. În aceeași perioadă, au fost adoptate aproximativ 49.000 de acte normative (5.878 legi, 2.153 ordonanțe de urgență ale Guvernului, 821 ordonanțe ale Guvernului, 20.522 hotărâri ale Guvernului, 19.759 ordine), un volum considerabil de legislație care poate genera lipsa de previzibilitate și accesibilitate a normelor juridice. Pentru un cetățean fără pregătire juridică și chiar și pentru specialiști este destul de complicat să observe fiecare dintre modificările operate și să cunoască cu certitudine forma la zi a unui act normativ. Începând din acest moment, indiferent de câte ori se modifică un act normativ, se va publica, odată cu modificarea operată, și noua formă pe care o va avea acel act în integralitatea lui.”

  Din câte cunosc, nu există nicio ordonanță de urgență cu privire la republicarea actelor normative. Ca să nu mai vorbesc de (in)accesibilitatea gratuită a textelor publicate în Monitorul Oficial (măcar Partea I)…
  Așadar, nu că nu ar fi frumos ceea ce zice ministrul, dar totuși nu trebuie să ne facem vreo iluzie privind scanarea dosarelor și permiterea accesului la acestea prin mijloace electronice în viitorul apropiat, în ciuda bunelor intenții ale ministerului.

  P.S. în categoria iluziilor bune de pus în comunicate de presă, aș avea o sugestie pentru onorabilul minister: achiziționarea și utilizarea unor automate pentru plata taxelor judiciare de timbru în sediul fiecărei instanțe. Pentru mai multe detalii, se pot inspira de la băncile care pun la dispoziția publicului acei „roboți” la care se pot face plăți de facturi, alimentări de conturi etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership