Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Constanța. Efectuarea de importuri a unor mărfuri din China pentru care se foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a TVA. Percheziții domiciliare


9 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DIICOT-Constanța. Efectuarea de importuri a unor mărfuri generale din China pentru care se foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Constanţa, au declanşat în data de 9 septembrie 2014 acţiunea de destructurare a unei grupări infracţionale specializată în efectuarea de importuri a unor mărfuri generale din China pentru care se foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa, poliţiştii S.C.C.O.P.M., cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi al Jandarmeriei Române au efectuat astăzi 17 percheziţii la domiciliile membrilor grupării, la sediile sociale ale firmelor implicate cât şi la punctele de lucru din Bucureşti şi Ilfov. Totodată au fost ridicate acte în legătură cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanţa Sud-Agigea.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şi sigilate acte privind operaţiunile comerciale derulate, sisteme informatice, sume de bani.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 14 persoane, dintre care 12 cetăţeni de origine arabă şi doi români, toţi domiciliaţi în Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat (art. 367 alin 1 Cod penal), folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate (art. 273 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României) şi evaziune fiscală (art. 9 din Legea nr. 241/2005).
Membrii grupării sunt suspectaţi că în cursul anului 2014 au introdus în România, prin portul Constanţa Sud-Agigea, folosind mai multe societăţi comerciale controlate de către aceştia, peste 150 de containere cu mărfuri generale din China, iar pentru efectuarea formalităţilor vamale de import au folosit la autoritatea vamală competentă facturi falsificate în care valoarea mărfurilor era mult diminBuată.
Mărfurile astfel introduse în România erau comercializate în general în centre comerciale en-gros de pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov.
Prin această modalitate membrii grupului sunt suspectaţi că au diminuat substanţial valoarea taxelor vamale aferente importurilor precum şi taxei pe valoarea adăugată, creând bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat peste un milion de euro.

Zece persoane au fost ridicate în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmând a fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

::  sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii