« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Robert Cazanciuc ref. independența justiției și statul de drept în România
10.09.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Robert Cazanciuc, Ministrul Justiției, a declarat marți, 9 septembrie 2014, în cadrul conferinței Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies, organizată de Institutul Aspen din România, că independența justiției și existența statului de drept în România nu pot fi puse sub semnul întrebării în acest moment, potrivit Agerpres.ro.

Robert Cazanciuc: ”Avem profesioniști care își desfășoară activitatea de instrumentare a dosarelor ghidați doar de lege, de propriile convingeri. În ultimii ani, încrederea publicului în justiție a crescut, iar acesta este un semn al normalizării societății, care trebuie să vadă în justiție un pilon de bază al evoluțiilor sociale. Corelativ, o luptă eficientă împotriva corupției va genera cu siguranță încredere, investiții substanțiale în economia românească, având o contribuție directă la progresul economic al țării și al Uniunii Europene. Îi asigur astfel pe toți partenerii noștri că Ministerul Justiției va rămâne aceeași instituție care promovează bunele practici naționale și internaționale, integritatea în funcția publică, standarde obligatorii în drumul către o societate modernă.

Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă: transparența a devenit ea însăși un instrument extrem de eficient de prevenire a faptelor de corupție, găsindu-și în același timp un loc de frunte în arsenalul pe care societatea îl are la îndemână pentru a descoperi comportamente lipsite de integritate. Ca ministru al Justiției afirm cu tărie că mă aflu la conducerea uneia dintre primele instituții care au promovat legătura dintre cele două concepte care eșalonează dezbaterile acestei conferințe.

Din perspectiva generală a luptei împotriva corupției, România are instrumentele normative, are know-how și voința de a lupta cu acest fenomen. Cele mai recente evaluări europene și internaționale identifică o bogată cazuistică a instituțiilor anticorupție din România, aceasta fiind confirmată de către instanțe. (…) Actuala strategie națională anticorupție este poate exemplul cel mai elocvent prin care transparența și politica anticorupție se pot pune în valoare și se pot potența reciproc. Mă refer la caracterul esențialmente public al întregului mecanism de elaborare și de monitorizare a implementării strategiei, în care societatea civilă și mediul de afaceri au jucat și joacă un rol cu nimic mai puțin important decât cel al autorităților publice.

Sistemul judiciar este perfect conștient de rolul imens pe care îl are în societate și, tocmai de aceea, magistrații sunt implicați în procesul de reformă al justiției. Astfel, în ultimii ani, oameni dedicați au făcut posibilă intrarea în vigoare a noilor coduri. (…) A fost un proces lung și complicat, dar, în acest moment, România are în domeniul penal și civil unele dintre cele mai moderne coduri.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.