Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Robert Cazanciuc ref. independența justiției și statul de drept în România


10 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Robert Cazanciuc, Ministrul Justiției, a declarat marți, 9 septembrie 2014, în cadrul conferinței Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies, organizată de Institutul Aspen din România, că independența justiției și existența statului de drept în România nu pot fi puse sub semnul întrebării în acest moment, potrivit Agerpres.ro.

Robert Cazanciuc: ”Avem profesioniști care își desfășoară activitatea de instrumentare a dosarelor ghidați doar de lege, de propriile convingeri. În ultimii ani, încrederea publicului în justiție a crescut, iar acesta este un semn al normalizării societății, care trebuie să vadă în justiție un pilon de bază al evoluțiilor sociale. Corelativ, o luptă eficientă împotriva corupției va genera cu siguranță încredere, investiții substanțiale în economia românească, având o contribuție directă la progresul economic al țării și al Uniunii Europene. Îi asigur astfel pe toți partenerii noștri că Ministerul Justiției va rămâne aceeași instituție care promovează bunele practici naționale și internaționale, integritatea în funcția publică, standarde obligatorii în drumul către o societate modernă.

Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă: transparența a devenit ea însăși un instrument extrem de eficient de prevenire a faptelor de corupție, găsindu-și în același timp un loc de frunte în arsenalul pe care societatea îl are la îndemână pentru a descoperi comportamente lipsite de integritate. Ca ministru al Justiției afirm cu tărie că mă aflu la conducerea uneia dintre primele instituții care au promovat legătura dintre cele două concepte care eșalonează dezbaterile acestei conferințe.

Din perspectiva generală a luptei împotriva corupției, România are instrumentele normative, are know-how și voința de a lupta cu acest fenomen. Cele mai recente evaluări europene și internaționale identifică o bogată cazuistică a instituțiilor anticorupție din România, aceasta fiind confirmată de către instanțe. (…) Actuala strategie națională anticorupție este poate exemplul cel mai elocvent prin care transparența și politica anticorupție se pot pune în valoare și se pot potența reciproc. Mă refer la caracterul esențialmente public al întregului mecanism de elaborare și de monitorizare a implementării strategiei, în care societatea civilă și mediul de afaceri au jucat și joacă un rol cu nimic mai puțin important decât cel al autorităților publice.

Sistemul judiciar este perfect conștient de rolul imens pe care îl are în societate și, tocmai de aceea, magistrații sunt implicați în procesul de reformă al justiției. Astfel, în ultimii ani, oameni dedicați au făcut posibilă intrarea în vigoare a noilor coduri. (…) A fost un proces lung și complicat, dar, în acest moment, România are în domeniul penal și civil unele dintre cele mai moderne coduri.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii