Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Scrisoarea Ministrului Justiției către Președintele UNBR
11.09.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat miercuri, 10 septembrie 2014, scrisoarea Ministrului de Justiției Robert Cazanciuc către av. dr. Gheorghe Florea, Președintele UNBR.

Scrisoarea integral:

„Stimate domnule Preşedinte,

Cu ocazia reînceperii activităţii instanţelor de judecată, date fiind bunele relaţii dintre Ministerul Justiţiei și U.N.B.R., vă supun atenţiei o serie de informaţii şi propuneri de natură a contribui la creşterea eficienţei activităţii noastre.

În acest sens, reiterez propunerea de a organiza întâlniri periodice între conducerea Ministerului Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România, cu scopul de a deprinde în mod nemijlocit preocupările instituţiilor noastre, de a identifica problemele care ne preocupă şi soluțiile aferente provocărilor pe care urmează să le surmontăm în activitățile comune.

De la preluarea mandatului de ministru, am urmărit identificarea și utilizarea unor modalități cât mai largi şi eficiente de atragere de fonduri aferente susținerii sistemului.

Referindu-mă acum numai la aspectele legate de activitatea instanțelor de judecată – excluzând din discuție celelalte structuri de justiție mari consumatoare de resurse – aş dori să subliniez că, până la acest moment, am investit semnificativ în reabilitarea și construcţia de instanţe noi care să asigure, inclusiv justițiabililor şi reprezentanților lor, condiţii decente de activitate.

Dincolo de aspectele de ordin imobiliar, rapida și facila comunicare cu instanțele și, mai ales, stocarea de date la nivelul tehnologiilor momentului, a reprezentat, de asemenea, o preocupare constantă.

Astfel, investițiile în sisteme IT de ultimă oră sunt deja demarate, după finalizarea procedurilor specifice, în debutul anului 2015 urmând instalarea primelor servere de ultim tip, fapt ce se va răsfrânge imediat şi la sporirea capacităţii de conectare şi verificare a datelor, de către avocați. Astfel, pornind de la imperativul cunoaşterii legii, dezvoltăm până la finele lunii octombrie un program legislativ denumit „N-Iex” prin care, prin intermediul platformei informatice a ministerului, persoanele interesate vor identifica gratuit actele normative în formă consolidată.

Totodată, am debutat procedurile de realizare a unei platforme informatice prin care în special avocații pot administra propriul dosar on-line, pe baza unei parole, efectele unui astfel de instrument fiind evidente.

Am generat, deja, o adresă de email, avocat@just.ro, la care pot fi transmise opinii cu referire la probleme le remarcate în activitatea dumneavoastră şi faţă de care Ministerul de Justiție se poate implica în funcţie de competențe.

Nu în ultimul rând, am dispus ca, odată cu desfășurarea procedurilor specifice de avizare sau de consultare cu C.S.M., în situaţia identificării unor problemele ce implică practicienii dreptului pe care îi reprezentați, problematica vă va fi făcută cunoscută în timp util. Astfel, reprezentanții profesiei de avocat vor avea timpul necesar să emită judecățile de valoare pe care le consideră necesare față de cele sesizate.

Răspunzând solicitărilor avocaților, am reușit să asigurăm ca sumele bugetate pentru plata asistenţei din oficiu să fie înregistrate în capitol bugetar distinct, fapt ce creează avantajele pe care deja le cunoașteți.

Sper ca, în acord cu eforturile noastre, să dobândim din partea membrilor Uniunii sprijinul necesar identificării celor mai echilibrate formule de soluționare a problemelor cu care sistemul se confruntă și a celor mai eficiente mijloace de implementare a acestora.

Reluând dorința de a ne întâlni în modalitatea mai sus evocată, vă transmit gândul meu cel bun alături de urările de succes în demersurile pe care le veți parcurge!

Robert Marius CAZANCIUC
Ministrul Justiţiei”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti