Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
 1 comentariu

In memoriam magister Gheorghe Boboș
11.09.2014 | Ioan SANTAI, Ioan SANTAI

JURIDICE - In Law We Trust

Din constelația Facultății de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a mai căzut o stea: profesorul Gheorghe BOBOȘ, fost decan iubit și generos, coleg și prieten al multora dintre noi, s-a stins din viață. Încetarea din viață a unei persoane, deși este un bun prilej bilanțier pentru inventarierea realizărilor personale ale acesteia, constituie, nu de puține ori, prilej de retrospective sentimentale.

Un demers întreprins în acest context se dovedește cu atât mai dificil când un discipol încearcă să-l „portretizezeˮ pe unul dintre remarcabilii săi profesori, căruia i-a urmat îndemnurile pe lungul drum al cunoașterii științifice și al activității didactice.

Prof. univ. dr. Gheorghe Boboș, a cărui personalitate o evocăm azi, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani (5 august 1932 – 8 septembrie 2014), din care peste cinci decenii a fost în slujba învățământului superior juridic clujean.

Născut în comuna Izvorul Crișului, după terminarea studiilor școlare, a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității clujene pe care a absolvit-o în anul 1956.

Între anii 1958-1962 a fost doctorand al celebrei universități „Lomonosovˮ din Moscova, unde a obținut titlul de doctor în drept, pentru ca, ulterior, din 1968 să beneficieze de bursă O.N.U. în Franța (Paris, Strasbourg) și Elveția (Geneva).

Cariera didactică și științifică s-a derulat conform cutumelor universitare și academice, din treaptă în treaptă, cu susținerea concursurilor și îndeplinirea exigențelor impuse oricui se înhamă la un parcurs didactic obișnuit, motivat și merituos.

A fost lector universitar (1962), apoi conferențiar (1968), profesor universitar (1990), conducător de doctorat (1990), profesor consultant (1995) la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyaiˮ din Cluj-Napoca și profesor universitar al Facultății de Drept a Universității „Dimitrie Cantemirˮ din Cluj-Napoca (1991-2011).

A deținut multiple funcții administrative în mediul academic ca, de exemplu, decan al Facultății de Drept de la „U.B.B.ˮ din Cluj-Napoca (1981-1989), a celei de la Univ. „Dimitrie Cantemirˮ (1991-2010), membru în consiliul de conducere al Ministerului Justiției, în Consiliul Institutului Român pentru Drepturile Omului (I.R.D.O.), membru de onoare al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, etc.

Dincolo de aceste aspecte, deosebit de relevante în cariera unei personalități, trebuie evidențiată și latura științifică și publicistică a profesorului în domeniul Teoriei Generale a Statului și Dreptului, în care s-a impus ca un pilon de bază prin contribuțiile sale doctrinare remarcabile și originale.

Format la prestigioasa școală a dreptului public clujean, alcătuită, printre alții, de distinșii profesori Tudor Drăganu, Ioan Ceterchi, Ioan Demeter, Ioan Gliga, profesorul Gheorghe Boboș și-a fundamentat teoriile pe o solidă și temeinică pregătire juridică de specialitate, abordând concepte și instituții, formulând idei inovatoare cu un aport doctrinar deosebit, care se pot sintetiza, sumar, în câteva direcții fundamentale precum: constantele și funcțiile statului și dreptului, relația economie-drept și necesitatea unui drept economic, raporturile juridice de conformare și de aplicare a dreptului, răspundere și responsabilitate, echitate și legalitate, raporturile de convingere și constrângere în realizarea dreptului și multe altele.

Fără a încerca o inventariere exclusivă a prolificei activități editoriale și publicistice vom evoca câteva repere principale de natură didactică și doctrinară ale profesorului precum: „Teoria generală a statului și dreptuluiˮ (1971, 1984), „Istoria generală a statului și dreptuluiˮ (1971), „Teoria generală a dreptuluiˮ (1994, 1999), „Teoria generală a statului și dreptuluiˮ (2002, 2008), precum și lucrări monografice: „Statul și dreptul în civilizația și cultura universală ˮ (2006, premiată de Uniunea Juriștilor din România), „Răspundere, responsabilitate și constrângere în domeniul dreptuluiˮ, iar în colaborare a publicat: „Organele statului socialist românˮ, „Sistemul politic al R.S. Româniaˮ, „Funcțiile statului socialist românˮ, inclusiv circa 100 de articole de specialitate și comunicări științifice prezentate la sesiuni și simpozioane naționale și internaționale, care, toate la un loc întregesc imaginea complexă și diversificată a preocupărilor profesorului.

Vorbind despre dascălul și omul de la catedră și din comunitatea universitară, nu putem să nu remarcăm ținuta intelectuală a magistrului, nivelul prelegerilor universitare, deosebit de elevat, cultura nu numai juridică ci și filozofică, economică, politică a acestuia care, toate la un loc, confereau atractivitate și originalitate prelegerilor sale ce se bucurau de aprecierea studenților.

Calitatea de îndrumător de doctorat i-a permis coordonarea unor valoroase teze științifice elaborate de discipoli răspândiți în toată țara, atât în instituții de învățământ superior juridic sau de cercetare de profil, cât și în autorități publice de nivel central și local, constituite în puteri ale statului.

Maestrul a fost și rămâne (în plan sufletesc) un apropiat al studenților și absolvenților, mereu receptiv la problemele lor, mai ales în funcțiile de conducere pe care le-a exercitat timp de peste trei decenii, prezent la invitațiile cu care onora festivitățile de absolvire sau de aniversare a absolvirii studiilor universitare, unde figura sa luminoasă, zâmbitoare și deschisă ne făcea să retrăim bucuria revederii unuia din tutorii care ne-au călăuzit studenția și cariera profesională a altora.

Fiecare dintre cei care l-au cunoscut pe profesorul Gheorghe Boboș își va aminti de anii – mai mulți sau mai puțini – petrecuți în preajma domniei sale, la început ca student, apoi ca și coleg de breaslă universitară, mai apoi ca și membru al vreunei comisii de doctorat, ori membru în numeroasele comisii de concurs instituite pentru conferirea gradelor didactice, și, dintre care, câțiva au devenit prieteni de suflet ce s-au bucurat de onoarea unei legături de mare profunzime  intelectuală cu un astfel de om.

Trăind, nu și-a pierdut vremea.

Dumnezeu să-l odihnească.

Prof. univ. dr. Ioan SANTAI

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!












Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “In memoriam magister Gheorghe Boboș”

  1. Razvan Nicolae MICUL spune:

    Un om deosebit, a carui abordare a intrepatruns atat rigoare stiintifica cat si toleranta si umanismul. Extrem de rar vom intalni aceste calitati intr-o singura persoana.

    Odihna vesnica domnule profesor!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.