Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Sistemul judiciar

Adrian Bordea: „Independenţa este o valoare asumată de orice magistrat”

12 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității joi, 11 septembrie 2014, discursul judecătorului dr. Adrian Bordea, președintele CSM, cu ocazia deschiderii conferinței internaționale cu tema „Independența, eficiența și responsabilitatea judecătorilor români în spațiul judiciar european. Rolul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în asigurarea întăririi puterii judiciare într-o societate democratică„.

Discursul integral:

Stimată doamnă preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Domnilor miniştri,
Domnule preşedinte al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni
Doamnelor şi domnilor,

Îmi revine onoarea să deschid lucrările acestei conferinţe, ce reprezintă un eveniment deosebit pentru justiţia româna, în contextul realităţilor din spaţiul european.

Urăm bun venit oaspeţilor şi ne exprimăm convingerea că dezbaterile ce vor urma vor căpăta semnificaţia unor repere durabile la nivel european.

Independenţa, eficienţa şi responsabilitatea judecătorilor români în spaţiul judiciar european: Rolul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în asigurarea întăririi puterii judiciare într-o societate democratică – tema conferinţei ce se derulează în următoarele zile este mereu actuală.

Independenţă, eficienţă, responsabilitate, noţiuni continuu expuse, sunt valori universale, chemate de fiecare dată când sistemele judiciare vor să dea expresie garanţiilor fireşti ale statului de drept.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni prin Avizul 1 a definit independenţa justiţiei, nu ca un privilegiu acordat judecătorilor, ci ca pe o garanţie a preeminenţei dreptului.

Problemele legate de independenţa sistemului judiciar sunt constante ale preocupării Consiliului Superior al Magistraturii încă de la înfiinţarea acestui organism. Numai în decursul acestui an, Consiliul a organizat şi a participat la importante activităţi şi reuniuni ce au avut ca obiect independenţa justiţiei; astfel, participarea în calitate de coordonator al grupului de lucru al RECJ privind independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar, prin care s-au stabilit criteriile de măsurare a independenței şi responsabilităţi – valorificate de Consiliul Europei în tabloul de bord al Uniunii Europene privind justiţia – sau organizarea conferinţei internaţionale din Europa de sud-est, cu temaRolul consiliilor judiciare în garantarea independenței justiţiei”, desfăşurată în cadrul celei de-a IX-a conferinţă a autorităţilor judiciare din Balcani – ocazie cu care a fost semnată „Carta reţelei balcanice şi euro-mediteraneene a consiliilor judiciare” sunt semnificative pentru implicarea Consiliului în abordarea problematicii mereu actuale a independenţei, eficienţei şi responsabilităţii magistraţilor.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a luat poziţie ori de câte ori independenţa sistemului judiciar, independenţa sau reputaţia magistraţilor au fost afectate.

De aceea, noţiunile „stat de drept”, „independenţă”, „imparţialitate” sau „responsabilitate” se înscriu în valorile actuale ce trebuiesc mereu apărate, indiferent de regimul de guvernare al statului.

Într-o perioadă de frământări accentuate în Europa de est, România se bucură de o viaţă normală, în care separaţia puterilor statului este respectată ca valoare fundamentală.

Cu toate acestea, riscul vulnerabilizării sau ameninţării sistemului judiciar există şi este generat de interese personale sau de grup. Niciun sistem judiciar nu se bucură de eradicarea corupţiei, după cum nu poate raporta un procent de încredere a populaţiei de 100%. De aceea, atacurile asupra sistemului judiciar se produc, ele trebuiesc monitorizate, iar responsabilitatea asumată.

Independenţa este o valoare asumată de orice magistrat, astfel încât el este obligat să o respecte şi să o protejeze prin aplicarea corectă şi previzibilă a legii.

Implementarea principiilor statului de drept reprezintă obiectivul permanent al fiecărui sistem judiciar, prin numirea unor judecători competenţi şi imparţiali, prin apărarea independenţei lor, oferindu-le garanţiile statutului respectat de societate, sau prin resurse adecvate bunei funcţionări. Altfel, nu numai independenţa justiţiei este afectată, dar chiar echilibrul întregii societăţi.

În raportul constituţional, Consiliul Superior al Magistraturii garantează independenţa magistratului ca mijloc de apărare împotriva ingerinţelor sau suspiciunii ingerinţelor în actul de justiţie; iar mijloacele puse la dispoziţie sunt definite de inamovibilitatea, numirea şi eliberarea din funcţie, abţinerea sau recuzarea, repartizarea aleatorie a cauzelor sau procedurile specifice apărării independenței.

Consiliul Superior al Magistraturii are o bogată experienţă în acest domeniu şi dispune de pârghiile necesare garantării independenței autorităţii judecătoreşti, folosite în interesul consolidării unei justiţii libere.

Acestea sunt câteva din motivele care ne determină să considerăm că dezbaterile ce vor urma vor reprezenta un real câştig pentru o justiţie independentă, imparţială şi responsabilă în întreg spaţiul european.

Doresc succes acestei conferinţe.

Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc doamnei judecător Rodica Aida Popa pentru implicarea în organizarea acestor dezbateri.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories