Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Vătămare corporală, nerespectarea regimului materiilor explozive și distrugere. Trimitere în judecată


11.09.2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Vătămare corporală, nerespectarea regimului materiilor explozive și distrugere. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

– B. A. F., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală şi tentativă la vătămare corporală, a două infracţiuni de nerespectarea regimului materiilor explozive, precum şi a trei infracţiuni de distrugere (faţă de care s-a solicitat instanţei de judecată înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă);
– M. F. D. (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive şi tentativă la vătămare corporală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 30 decembrie 2010, inculpatul B. A. F. a expediat, sub forma unui colet, pe numele persoanei vătămate C. C., un dispozitiv exploziv confecţionat de el. În momentul deschiderii coletului, ce era format dintr-un plic de dimensiuni mari care conţinea dispozitivul exploziv disimulat într-un volum al unei enciclopedii (volum achiziţionat de către inculpat), s-a produs declanşarea unei deflagraţii, care i-a provocat persoanei vătămate contuzii la nivelul degetelor.
Inculpatul a acţionat în modul anterior expus, pe fondul unui conflict de durată pe care acesta îl avea cu membrii familiei victimei, pe care îi ameninţase în mod repetat.
Din probatoriul administrat a mai rezultat că inculpatul B. A. F. a mai confecţionat un dispozitiv exploziv asemănător primului (disimulat într-un volum de carte), la cererea inculpatului M. F. D., pe care acesta din urmă l-a expediat, la data de 29 decembrie 2011, prin poştă, sub forma unui colet, pe numele persoanei vătămate B. M. În momentul în care persoana vătămată a deschis coletul s-a produs o explozie care i-a provocat, la nivelul mâinilor, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale. Trimiterea dispozitivului exploziv de către inculpatul M. F. D. a avut la bază conflictul dintre acesta şi familia fostei soţii, inculpatul considerând că persoana vătămată B. M. (mătuşa fostei soţii) era responsabilă pentru refuzul acesteia din urmă de a se întoarce la el, după ce îl părăsise pe fondul comportamentului său violent.
Totodată, din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat că inculpatul B. A. F. a confecţionat dispozitive cu declanşare întârziată, menite a provoca incendii, pe care le-a plasat sub autoturismele a trei persoane cu care fie se afla în relaţii conflictuale (respectiv fosta soţie sau persoana cu care aceasta avea o relaţie), fie avea autoturismul parcat lângă cel al fostei soţii. Acţiunile întreprinse de inculpatul B. A. F. au condus la distrugerea prin incendiere a celor trei autoturisme aparţinând persoanelor vătămate anterior menţionate, precum şi la distrugerea parţială prin incendiere a porţilor de la intrarea în curtea casei (proprietatea persoanei vătămate M.Z.), în faţa căreia era parcat unul dintre cele trei autoturisme.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Teleorman.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro