Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

CJUE. Bibliotecile pot digitaliza, fără acordul titularilor, anumite cărți din colecția lor pentru a le oferi în locurile pentru lectură electronică
12.09.2014 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 11 septembrie 2014, hotărârea pronunțată în cauza C-117/13.

Un stat membru poate autoriza bibliotecile să digitalizeze, fără acordul titularilor de drepturi, anumite cărți din colecția lor pentru a le oferi în locurile pentru lectură electronică.

Statele membre pot să autorizeze utilizatorii, în anumite limite și în anumite condiții, printre care plata unei compensații echitabile în favoarea titularilor de drepturi, să imprime pe hârtie sau să stocheze pe un stick USB cărțile digitalizate de bibliotecă.

În temeiul Directivei privind dreptul de autor[1], autorii au dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice reproducerea și comunicarea publică a operelor lor. Totuși, directiva permite statelor membre să prevadă excepții sau limitări ale acestui drept. O astfel de posibilitate există mai ales pentru bibliotecile publice care, în scopul cercetării sau al studiului privat, pun opere cuprinse în colecția lor la dispoziția utilizatorilor prin intermediul unor terminale speciale. În prezenta cauză, Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiție din Germania) solicită Curții de Justiție să precizeze care este întinderea acestei posibilități de care a făcut uz Germania.

Bundesgerichtshof trebuie să soluționeze un litigiu între Universitatea Tehnică din Darmstadt (Technische Universität Darmstadt), pe de o parte, și o casă de editură germană, Eugen Ulmer KG, pe de altă parte. Biblioteca universității a digitalizat o carte editată de Eugen Ulmer[2] pentru a o oferi în locurile pentru lectură electronică. Biblioteca a refuzat oferta casei de editură cu privire la achiziţionarea şi utilizarea manualelor editate de aceasta (printre care și cartea în discuție) sub formă de cărți electronice („E-books”). Eugen Ulmer urmărește să împiedice universitatea să digitalizeze cartea în discuție și dorește ca utilizatorii bibliotecii să nu poată, din locurile pentru lectură electronică, să imprime cartea sau să o stocheze pe un stick USB și/sau să păstreze aceste reproduceri la părăsirea bibliotecii.

În hotărârea pronunțată astăzi, Curtea declară mai întâi că, chiar dacă titularul de drepturi propune unei biblioteci să încheie în condiții adecvate contracte de licenţă pentru utilizarea operei, biblioteca se poate prevala de excepția prevăzută în favoarea terminalelor speciale, în lipsa căreia biblioteca nu și-ar putea realiza misiunea fundamentală și nici nu ar putea promova interesul public legat de încurajarea cercetării şi a studiului privat.

Curtea statuează în continuare că directiva nu se opune ca statele membre să acorde bibliotecilor dreptul de a digitaliza operele cuprinse în colecțiile lor, dacă acest act de reproducere este necesar, în scopul cercetării sau al studiului privat, pentru a pune respectivele opere la dispoziția particularilor prin intermediul unor terminale speciale. Astfel, dreptul bibliotecilor de comunicare, prin intermediul unor terminale speciale, a operelor pe care le dețin în colecția lor ar risca să fie golit în mare parte de conținutul său, ba chiar de efectul său util, dacă ele nu ar dispune de un drept accesoriu de digitalizare a operelor respective[3].

În schimb, Curtea declară că acest drept de comunicare care poate fi recunoscut bibliotecilor publice nu poate permite particularilor să imprime operele pe hârtie și nici să le stocheze pe un stick USB de pe terminale speciale. Astfel, imprimarea unei opere pe hârtie și stocarea acesteia pe un stick USB sunt acte de reproducere, în măsura în care privesc crearea unei noi copii a copiei digitale puse la dispoziția particularilor. Astfel de acte de reproducere nu sunt necesare pentru a comunicarea operei prin intermediul unor terminale speciale și nu intră, așadar, sub incidența dreptului de comunicare prin intermediul unor terminale speciale, cu atât mai mult cu cât sunt efectuate de particulari, iar nu de biblioteca însăși.

Curtea adaugă însă că statele membre pot să prevadă, în limitele și în condițiile stabilite de directivă, o excepție sau o limitare a dreptului exclusiv de reproducere al titularilor de drepturi și să permită astfel utilizatorilor unei biblioteci să imprime opere pe hârtie sau să le stocheze pe un stick USB de pe terminale speciale. Pentru aceasta, este necesar în special ca titularilor de drepturi să li se plătească o compensație echitabilă.


[1] Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, p. 10, Ediție specială, 17/vol. 1, p. 230).
[2] Este vorba despre manualul domnului Winfried Schulze intitulat „Einführung in die neuere Geschichte” (Introducere în istoria contemporană).
[3] Curtea adaugă că acest drept accesoriu de digitalizare nu aduce atingere exploatării normale a operei și nici nu prejudiciază în mod nerezonabil interesele legitime ale titularului de drepturi, întrucât legislația germana în discuție în speță prevede că numărul de exemplare din fiecare dintre operele puse la dispoziție prin intermediul terminalelor speciale nu trebuie să depășească numărul de exemplare pe care aceste biblioteci l-au achiziționat în format analog.Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.