Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Constanța. Folosire de documente false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale. Reținere
16.09.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Constanța. Folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punere în mişcare a acţiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 16 septembrie 2014, ora 10:25 şi până la data de 17 septembrie 2014 ora 10:25) a inculpatului
I. R. A., consilier superior în cadrul APIA – Centrul judeţean Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (patru infracțiuni) și înşelăciune (patru infracțiuni) şi fals material în înscrisuri oficiale (nouă infracțiuni),
și au dispus reţinerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 16 septembrie 2014, ora 12:10 şi până la data de 17 septembrie 2014 ora 12:10) a inculpatei
Ș. L., pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals în declaraţii.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, la APIA – Centrul Județean Constanța au fost înregistrate mai multe dosare privind cererea unică de plată, întocmite pe numele inculpatei Ș. L. şi ale altor trei persoane, în calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subvenții de la bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul național, cuvenite pentru suprafețele de teren pe care le exploatau.
În baza cererilor formulate de presupuşii fermierii şi a documentelor anexate, APIA – Centrul Judeţean Constanţa a achitat sume importante de bani în conturile acestora, atât din bugetul general al Uniunii Europene cât şi din bugetul naţional.
În total în conturile celor patru persoane au fost viraţi 1.647.054,98 lei.
Ulterior, din verificările efectuate a rezultat că toate adeverinţele şi declaraţiile din dosarele privind cererile unice de plată formulate de cei patru presupuşi fermieri sunt false.
Sumele de bani virate de APIA – Centrul Judeţean Constanţa în contul lui Ş. L. au fost retrase integral de către aceasta din urmă.
Sumele de bani virate de APIA – Centrul Judeţean Constanţa în conturile celorlalţi trei presupuşi fermieri au fost retrase integral de către o altă persoană, de asemenea urmărită penal în cauză, care figura ca împuternicit în acest sens.
În realitate, presupuşii fermieri sunt persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.
În perioada mai 2011 – mai 2013, inculpatul I. R. A., în exercițiul atribuțiilor de serviciu care decurgeau din calitatea de funcționar public la APIA Constanța, a contrafăcut scrierea din cererile de finanţare atribuite celor patru persoane, presupuşi fermieri, a folosit la APIA – Centrul judeţean Constanţa mai multe documente false, în dosarele celor patru persoane şi i-a indus în eroare pe reprezentanţii APIA, cu efectul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene şi de bani de la bugetul naţional.
De asemenea, inculpata Ș. L., la data de 21 mai 2013, a formulat, în faţa funcţionarilor APIA – Centrul judeţean Constanţa, declaraţii necorespunzătoare adevărului, a folosit la APIA – Centrul judeţean Constanţa declaraţii şi documente false, obţinând pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile formulate, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, aceştia urmând a fi prezentaţi, în cursul zilei de 16 septembrie 2014, la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.A.I.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.