Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

CSM ref. recrutarea și formarea grefierilor de către universități particulare. UPDATE: Poziția Plenului CSM
26.09.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

26 septembrie 2014: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în ședința de marți, 23 septembrie 2014, admiterea solicitării Şcolii Naţionale de Grefieri, în sensul sesizării Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la aspectele de nelegalitate referitoare la organizarea de studii postliceale pentru calificarea „grefier”, în cadrul Colegiului Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Totodată, s-a dispus emiterea unui comunicat de presă de către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea informării publicului cu privire la cadrul legal în care se desfăşoară recrutarea şi formarea grefierilor, precum şi cu privire la eventualele demersuri întreprinse de Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul a apreciat că se impune sesizarea Şcolii Naţionale de Grefieri, în vederea analizării oportunităţii de realizare a unor demersuri în instanţă care să urmărească oprirea înscrierilor la aceste cursuri şi, eventual, suspendarea începerii cursurilor.

***

19 septembrie 2014: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității joi, 18 septembrie 2014, un comunicat cu privire la recrutarea și formarea grefierilor de către universități particulare.

S-a decis înaintarea către Plenul CSM a solicitării Şcolii Naţionale de Grefieri pentru a aprecia asupra necesităţii transmiterii către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei Naţionale a unei sesizări cu privire la oferta educaţională pentru anul 2014 a Universităţii Ecologice din Bucureşti, care menţionează organizarea de studii postliceale pentru mai multe calificări, printre care şi aceea de grefier.

Modalităţile de recrutare şi formare a grefierilor sunt prevăzute de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, recrutarea grefierilor se face, de regulă, prin Şcoala Naţională de Grefieri, concursul de admitere în această instituţie organizându-se anual, la nivel naţional, de către Şcoala Naţională de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. O a doua modalitate de recrutare a grefierilor, subsidiară, în cazul în care activitatea instanţelor sau parchetelor nu se poate desfăşura în condiţii normale din cauza numărului mare de posturi vacante, este prin concurs, care se desfăşoară la nivelul curţilor de apel, a parchetelor de pe lângă curţile de apel, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.