Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Dragoș Vilău: Cea mai mare satisfacție este…


20.09.2014 | Alina MATEI
Secţiuni: Fuziuni și achiziții, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ați ales avocatura?

Dragoș Vilău: Şansa a făcut să interacţionez de la o vârstă fragedă cu avocaţi de marcă, apropiaţi ai familiei mele. Prin propriul lor model, prin valorile pe care şi le asumau, prin pasiunea pe care o aveau pentru meserie m-au captivat şi m-au făcut să îmi doresc să urmez şi eu calea avocaturii. Ulterior, pe măsură ce am crescut şi m-am îndreptat concret spre această profesie, am început să studiez teoria, practica, să asist la procese, am devenit la rândul meu din ce în ce mai pasionat şi mai decis în urmarea acestei căi.

Alina Matei: Cum a fost percepută vestea pornirii pe un drum nou de către clienți, colegii avocați din firmă, apropiați?

Dragoș Vilău: Pot spune sincer că m-am bucurat să primesc un puternic mesaj de susţinere atât din partea familiei mele, a clienţilor, cât şi a colegilor şi apropiaţilor. Cu toţii au înţeles că nu este vorba de un nou început, de un drum nou, ci de urmatoarea etapă în evoluţia pe acelaşi drum, de asumare constantă a unui rol activ în promovarea standardelor etice şi profesionale de excelenţă în domeniul avocaturii de business. Şi am fost plăcut surprins şi chiar onorat de sprijinul, încurajarea şi, după caz, implicarea pe care le-am văzut faţă de intrarea în această nouă etapă, faţă de VILĂU și ASOCIAȚII.

Alina Matei: Pe ce proiecte vă veți concentra alături de echipa de avocați în perioada următoare? Care sunt direcțiile firmei de avocatură?

Dragoș Vilău: Experiența vastă a echipei de profesioniști ne oferă avantajul de a continua proiectele pentru care suntem deja recunoscuți în piața avocaturii de business atât pe partea de consultanță, cât și în ceea ce privește litigiile și arbitrajul. Ne vom concentra activitatea în domeniul bancar și piețe de capital, fuziuni și achiziții, energie, concurență, proprietate intelectuală, achiziții publice și fonduri structurale UE, drept imobiliar, IT, comunicații și asigurări. Vom dezvolta totodată și câteva domenii de nișă cu privire la care îndrăznesc să afirm că suntem cu un pas înaintea colegilor noștri.

Alina Matei: Profesia de avocat este de zeci de ani într-o continuă dinamică și încercare de adaptare la realități. Cum vedeți avocatura în zorii viitorului? Dar avocatul român pentru ce timpuri să fie pregătit?

Dragoș Vilău: Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, piaţa de avocatură este într-o continuă adaptare la dinamica realităţii. Iar în cei 18 ani de când practic avocatura, fie că vorbim de perioada 1996-2005 când exista un mare apetit al marilor investitori străini şi trebuia sa coordonez în paralel tranzacţii internaţionale de anvergură, fie de perioada 2004-2008 când a existat o atractivitate a pieţei locale de real estate, până la anii de criză economică care au indus noi trenduri, cei care au ştiut constant să se adapteze cel mai bine au reuşit să obţină şi rezultate pe măsură. În ce priveşte timpurile care vor veni, avocatul român are încă o poziţie de avantaj raportată la colegii din alte state membre UE, ariile de practică fiind în continuă dezvoltare, de unde şi posibilitatea de a creşte rapid profesional şi a dezvolta un proiect de succes. Trebuie să ne aşteptăm însă la o creştere a concurenţei pe piaţă atât prin intrarea unor noi societăţi mari de avocatură străine, cât şi prin consolidări între firme existente, ceea ce va duce în final la o înăsprire a concurenţei între avocaţi pentru clientelă/proiecte importante.

Alina Matei: Care a fost/este cea mai mare bucurie prilejuită de practicarea avocaturii?

Dragoș Vilău: Dificil de ales. Bucuria de a fi înconjurat de oameni de calitate, de a coordona proiecte mari alături de o echipă profesionistă, momentele imediat premergătoare finalizării unei tranzacţii când realizezi că strategia adoptată este câştigătoare, victoriile obţinute în dosare de instanţă, aprecierile primite de la profesorii care m-au îndrumat de-a lungul timpului, le rememorez pe toate cu plăcere. Cu siguranţă cea mai mare satisfacţie profesională vine însă din reuşita formării şi creşterii în timp a unei echipe performante, de oameni tineri şi dedicaţi, alături de care am trăit numeroase bucurii şi sunt convins că împreună vom avea pe mai departe nenumărate împliniri.

Alina Matei: Ați preferat inestimabila autonomie dată de înființarea propriei firme de avocatură alături de avocatul Sorinel Mitel față de provocarea unui statut de partener, dar într-o altă firmă de avocatură cu altă denumire. Cum a început și unde s-a ajuns?

Dragoș Vilău: La momentul ianuarie 2003 eram într-adevăr avocat asociat şi membru în comitetul director al uneia dintre cele mai mari societăţi de avocatură româneşti. Nu dorinţa de autonomie m-a motivat să fac o schimbare. Pentru că autonomia nu este un scop în sine, este o cale de atingere a unor obiective. Ce m-a motivat în înfiinţarea propriei case de avocatură a fost dorinţa de a demonstra că am capacitatea de a reuşi, prin propria valoare, prin propriile viziuni şi principii, cu alte cuvinte prin ceea ce mă defineşte să creez un model de succes pe piaţa avocaturii de business locale. Şi am reuşit. Sunt extrem de mândru de ce am realizat în aceşti ani în care Sorinel mi-a fost alături şi care pot fi „contorizaţi” în litigii şi arbitraje câştigate, tranzacţii de renume, privatizări şi proiecte coordonate cu succes nu doar în România, ci şi la nivel regional. VILĂU și MITEL a avut la bază o strategie solidă şi a reprezentat un succes. Înfiinţarea VILĂU şi ASOCIAȚII, cum spuneam şi mai devreme, este o continuare a acestui drum ales în 2003. Un drum în care eu şi asociaţii mei credem cu tărie şi pe care păşim cu încredere şi determinare, alături de o echipă de avocaţi valoroşi.

Alina Matei: Cine sunt ceilalţi asociaţi din cadrul VILĂU şi ASOCIAŢII? Care sunt motivele pentru care alţi asociaţi au decis să nu vă urmeze la acest moment?

Dragoș Vilău: Iuliana Dejescu, Ionuţ Lupşa şi Andrei Ștefanovici, trei asociaţi extraordinari cu o experienţă redutabilă în tranzacţii comerciale şi litigii, bucurându-se de o largă apreciere din partea clienților români și străini şi alături de care mi-am dorit să coordonez echipa de avocaţi ai VILĂU şi ASOCIAŢII. Vom continua să facem lucruri bune împreună. În privinţa celorlalţi doi foşti asociaţi este evident opţiunea fiecăruia de a-şi continua activitatea profesională într-o formă sau alta, însă VILĂU şi ASOCIAȚII abordează cu profesionalism orice colaborare astfel încât uşa noastră rămâne deschisă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii și pentru JURIDICE.ro.

Dragoș Vilău: Ne bucurăm să facem parte, alături de voi toţi, din clubul select JURIDICE.ro şi promitem să menţinem gradul de excelenţă în profesie la acelaşi nivel ridicat.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Dragoș Vilău: Şi eu vă mulţumesc.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti