Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență și uz de fals. Control judiciar


19 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Trafic de influență și uz de fals. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpaţii:
– S. I. S. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi uz de fals şi
– I. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi uz de fals.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:
La data de 3 septembrie 2014, inculpatul S. I. S. a pretins unei persoane denunţătoare o sumă de bani, reprezentând contravaloarea a 8 paşapoarte falsificate (3.500 de euro/paşaport), lăsând să se creadă ca are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii în emiterea paşapoartelor.
Cu această ocazie, inculpatul a promis că-i va determina pe funcţionari să elibereze documente de călătorie false. Ca dovadă a realităţii promisiunilor sale, la aceeaşi dată, inculpatul S. I. S. s-a oferit să obţină un prim paşaport fals, pentru care a primit de la denunţătoare suma de 3.500 euro, ca primă tranşă din suma de bani total pretinsă, pentru traficarea influenţei. Inculpatul a impus ca, odată cu furnizarea dovezii că se bucură de influenţă asupra funcţionarilor menţionaţi, în vederea obţinerii de paşapoarte false, să primească şi o a doua tranşă din suma pretinsă, respectiv 2.000 de euro, precum şi jumătate din preţul a 5-7 paşapoarte false, pe care inculpatul a promis că le va obţine.
La data de 17 septembrie 2014 inculpatul S. I. S. a primit suma de 2.000 de euro şi a acceptat promisiunea sumei de 7.500 de euro, în scopul susmenţionat.
În desfăşurarea activităţilor menţionate, inculpatul S. I. S. a fost ajutat de inculpate I. D., în sensul că aceasta din urmă i-a remis inculpatului un paşaport falsificat, pe care inculpatul S. I. S. i l-a dat unei persoane, în vederea trecerii frauduloase a frontierei. Paşaportul falsificat avea aplicată fotografia persoanei respective, dar datele de identitate aplicate pe document erau ale unei persoane fictive.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii S.I.S. şi I.D. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, între ei şi cu martorii;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
Inculpaţilor S. I. S. şi I. D. li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților S.I.S. şi I.D. li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro