Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE ref. executarea fiscală privind recuperare restituiri la export


22 septembrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Curtea de Justiției a Uniunii Europene a dat publicității hotărârea din 17 septembrie 2014, în cauza C-341/13, Cruz & Companhia Lda, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de Supremo Tribunal Administrativo (Portugalia) cu privire la interpretarea articolelor 3-5 din Regulamentul nr. 2988/95 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene, într-un litigiu între societatea Cruz & Companhia și administrația națională, cu privire la o executare fiscală vizând recuperarea restituirilor la exportul de vin primite nejustificat de Cruz & Companhia în timpul campaniei din anul 1995.

În speță, administrația națională a inițiat o procedură de recuperare în justiție a creanței împotriva societății Cruz & Companhia în anul 2005. Societatea-reclamantă a contestat respectiva procedură de recuperare, invocând aplicabilitatea termenului de prescripție de patru ani prevăzut de articolul 3 din Regulamentul nr. 2988/95 pentru urmărirea și sancționarea abaterilor de la dreptul Uniunii, iar nu a termenului de prescripție de 20 de ani prevăzut de Codul civil portughez.

Curtea a răspuns în sensul că articolul 3 din Regulamentul nr. 2988/95 al Consiliului trebuie interpretat în sensul că se aplică urmăririi în justiție inițiate de autoritățile naționale împotriva beneficiarilor ajutoarelor Uniunii ca urmare a abaterilor constatate de organismul național care are sarcina plății restituirilor la export în cadrul Fondului european de orientare și garantare agricolă (FEOGA).

Termenul de prescripție prevăzut la articolul 3 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul nr. 2988/95 este aplicabil nu numai în cazul urmăririi în justiție a unor abateri care conduc la aplicarea de sancțiuni administrative în sensul articolului 5 din acest regulament, ci și în cazul urmăririi în justiție care determină adoptarea de măsuri administrative în sensul articolului 4 din regulamentul menționat. Deși articolul 3 alineatul (3) din același regulament permite statelor membre să aplice termene de prescripție mai lungi decât cele de patru sau trei ani prevăzute la alineatul (1) primul paragraf al acestui articol, care rezultă din dispoziții de drept comun anterioare datei de adoptare a regulamentului menționat, aplicarea unui termen de prescripție de 20 de ani depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de protecție a intereselor financiare ale Uniunii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică