Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Buna-credinţă la cumpărarea imobilului în temeiul Legii nr. 112/1995


23 septembrie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, ÎCCJ Jurisprudență curentă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul în care, anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unui imobil în temeiul Legii nr. 112/1995, într-un recurs în anulare, Curtea Supremă de Justiţie a pronunţat o hotărâre prin care a respins acţiunea în revendicare a foştilor proprietari, cumpărătorii au fost de bună-credinţă, actul de vânzare neputând fi anulat în baza dispoziţiilor art. 45 alin. (2) din Legea nr. 10/2001. Înalta Curte a arătat că prin judecarea acestei căi extraordinare de atac s-au tranşat în mod irevocabil pretenţiile de revendicare a imobilului în litigiu, consolidându-se calitatea de proprietar cu titlu valabil a statului. Prin urmare, cum la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare fuseseră deja epuizate căile legale pentru realizarea dreptului de proprietate, Înalta Curte a statuat că „obligaţia generală de conduită a părţilor contractante, de prudenţă şi diligentă – implicând inclusiv informarea clară asupra situaţiei juridice a imobilului, dar şi asupra posibilităţilor efective pe care fostul proprietar le mai putea valorifica în viitor pentru retrocedarea imobilului – a fost pe deplin respectată”. (Decizia nr. 393 din 6 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de restituire imobil în temeiul Legii nr. 10/2001)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro