BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Expertul judiciar este funcționar public în sensul prevederilor Codului penal? UPDATE: Hotărârea ICCJ
01.10.2014 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

30 septembrie 2014: Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât în ședința de luni, 29 septembrie 2014, că admite sesizarea prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile în vederea stabilirii dacă expertul judiciar tehnic este funcționar public în sensul alin. 1 sau alin. 2 a art. 175 din Codul penal și stabilește că expertul tehnic judiciar este funcționar public în conformitate cu dispozițiile art. 175 alin. 2 teza întâi Cod penal.

***

23 septembrie 2014: Ministerul Public a dat publicității miercuri, 17 septembrie 2014, concluziile formulate de procuror în cauza nr. 22/1/2014/HP/P a ICCJ având ca obiect rezolvarea de principiu a chestiunii de drept vizând modalitatea de interpretare a dispoziţiilor art. 175 alin. 1 şi 2 din Codul penal privind funcţionarii publici, respectiv dacă expertul judiciar este funcţionar public în sensul alin. 1 ori alin. 2.

Procurorul General propune următoare dezlegare: „Expertul judiciar este persoana care, cu titlu temporar şi cu remuneraţie, exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii judecătoreşti, fiind funcţionar public în sensul art. 175 alin. 1 lit. a) din Codul penal”.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Expertul judiciar este funcționar public în sensul prevederilor Codului penal? UPDATE: Hotărârea ICCJ”

  1. Ioan PITICAR spune:

    Oare prin Legea de functionare a Expertilor judiciari nu era mai simplu sa defineasca la Art. 1 ca: „Expertul tehnic judiciar este functionarul public care….” ?

    Concluzia:
    Legi incomplete, viclene si proaste.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate