Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Iași. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc. Reținere


23 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT-Iași. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO IAŞI şi SCCO SIBIU, au efectuat, în data de 22 septembrie 2014, trei percheziţii domiciliare în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni de trafic de droguri de risc (cannabis).

Procurorii DIICOT-Iaşi efectuează urmărirea penală cu privire la trei persoane – cetăţeni români, faţă de care la data de 22 septembrie 2014 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută de art. 367 alin. 1 şi 3 din Noul Cod Penal, şi trafic de droguri de risc, faptă prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, republicată ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Noul Cod Penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în primăvara anului 2014, inculpaţii R. L. N., M. I. R. şi M. D. au constituit un grup infracţional organizat, în scopul înfiinţării unei culturi de cannabis. Astfel, inculpatul R. L. N. s-a ocupat de obţinerea seminţelor de cannabis, după care împreună cu inculpatele M. I. R. şi M. D. au înfiinţat cultura de cannabis într-un lan de porumb situat pe terenul din spatele casei inculpatei M. D. din satul Cucova, com. Strunga, jud. Iaşi.
Cultura a fost îngrijită de toţi trei, fiind atent supravegheată. De asemenea, inculpaţii R. L. N., M. I. R. şi M. D. au stabilit ca la momentul ajungerii la maturitate să recolteze plantele pe care trebuiau să le usuce şi ulterior să le valorifice pe piaţa ilicită prin intermediul unor persoane neidentificate din mun. Sibiu.
În cursul zilei de 22 septembrie 2014, deoarece existau indicii că inculpaţii vor recolta plantele, s-a procedat la monitorizarea acestora.
În aceste condiţii la data de 22 septembrie 2014, orele 15:30, organele de poliţie din cadrul BCCO, în baza mandatelor de percheziţie domiciliară au pătruns în imobilul situat în sat. Cucova, com. Strunga aparţinând inculpatei M. D. şi i-au prins în flagrant pe inculpaţii R. L. N. şi M. I. R. în timp ce recoltau plantele de cannabis sativa.
Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare în podul casei au fost identificate 28 (douăzeci şi opt) de plante de canabis sativa.
De asemenea, pe terenul pe care fusese înfiinţată cultura de cannabis, au mai fost identificate un număr de 5 (cinci) plante de cannabis sativa.
Procedându-se la cântărirea plantelor de cannabis rezultate din cultura înfiinţată de inculpaţii R. L. N., M. I. R. şi M. D. a reieşit cantitatea de 79,8 kg (masă bruta).

Procurorii DIICOT-Iaşi au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de trei persoane, urmând a fi sesizat Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul de Operaţiuni Speciale Iaşi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro