Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Modificările cu privire la documentarea prețurilor de transfer emise de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) – Noul Standard Internațional


24 septembrie 2014 | Ciprian GAVRILIU, Dan BADIN, Ciprian GAVRILIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În data de 16 septembrie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a emis modificările finale la capitolul V din Liniile Directoare privind Prețurile de Transfer. Aceste modificări aduse la versiunile preliminare ale recomandărilor de documentare a prețurilor de transfer și a raportării Country-by-Country (CbC), publicate în data de 30 ianuarie 2014, reduc semnificativ povara de documentare asupra grupurilor de companii și clarifică multe dintre problemele cu care s-au confruntat acestea până în prezent.

Cu toate acestea, impactul noilor cerințe impuse de capitolul V nu va putea fi pe deplin clarificat până în ianuarie 2015, când OCDE va emite îndrumări suplimentare cu privire la implementarea noilor prevederi, inclusiv calendarul acestora.

Cert este că noile linii directoare vor schimba procesul de documentare, impactul major al acestora constând în faptul că cele mai multe companii vor trebui să colecteze și să prezinte autorităților fiscale un volum mai mare de informații cu privire la operațiunile globale întreprinse comparativ cu cel furnizat anterior. Deși încă nu au fost stabilite datele de implementare ale noilor prevederi, companiile ar trebui să înceapă să ia în considerare procesul de colectare a informațiilor.

Noile linii directoare vor furniza autorităților fiscale mai multă transparență în ceea ce privește impactul politicilor globale de stabilire a prețurilor de transfer asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Abordarea documentaței pe trei niveluri

Odată cu lansarea noului conținut al capitolului V, OCDE a adoptat o abordare pe trei niveluri de documentație, care include:
1. Modelul de raportare Country-by-Country (CbC) – are ca scop furnizarea unei imagini financiare asupra operațiunilor globale ale companiei;
2. Documentația Masterfile – are ca scop furnizarea unei imagini generale privind activitățile comerciale desfășurate, precum și principalele informații aferente politicilor globale de prețuri de transfer în ceea ce privește activele necorporale și procesul de finanțare;
3. Documentația locală – are scopul de a furniza informații cu privire la tranzacțiile pe care le desfășoară o companie cu entitățile sale afiliate.

Modelul de raportare Country-by-Country (CbC)

În urma a numeroase dezbateri și consultări în ceea ce privește modelul de raportare Country-by-Country, OCDE a redus semnificativ nivelul de detaliere al informațiilor care trebuie incluse în raport și a oferit o flexibilitate mai mare cu privire la modul în care companiile ar putea furniza aceste informații.

Cu toate acestea, modelul de raportare Country-by-Country va reprezenta în continuare o provocare majoră pentru companiile care încearcă să fie în conformitate cu noile prevederi.

Adoptarea noului model de raportare Country-by-Country, ca parte a liniilor directoare OCDE privind prețurile de transfer a reprezentat unul dintre obiectivele-cheie ale țărilor membre OCDE, deoarece acesta va putea furniza pentru prima oară autorităților fiscale locale o imagine clară asupra jurisdicției în care o companie înregistrează venituri și plătește impozite. Totodată, raportul poate evidenția lacunele și neconcordanțele din cadrul politicilor de stabilire a prețurilor de transfer ale unei companii sau a aplicabilității acestor politici. În plus, raportul poate evidenția potențiale neconcordanțe între locul în care venitul este recunoscut și locul în care se creează efectiv „valoare”.

Dosarul Masterfile

Noile cerințe de pregătire a dosarului Masterfile vor impune companiilor colectarea și prezentarea unui volum considerabil de informații care nu au fost colectate în trecut de către sediul principal sau companiile care activează la nivel local. Câteva exemple în acest sens sunt prezentate mai jos:
– Lanțul de aprovizionare pentru principalele cinci tipuri de produse și servicii furnizate, precum și pentru alte produse sau servicii a căror valoare este mai mare de 5% din cifra de afaceri a grupului;
– Lista principalelor active necorporale sau grupe de active necorporale, precum și entitățile care dețin aceste active;
– Cerința de prezentare a acordurilor bilaterale de preț în avans (APA) și a procedurilor de evitare a dublei impuneri, care inițial au fost incluse în dosarul Masterfile au fost mutate în cadrul dosarului local al prețurilor de transfer, însă cerința rămâne valabilă doar în cazurile în care astfel de informații sunt necesare în vederea obținerii unei bune înțelegeri a tranzacțiilor locale;
– Cerința de prezentare a procedurilor de evitare a dublei impuneri a fost eliminată, în timp ce obligația de a prezenta procedurilor unilaterale de alocare a veniturilor, precum și acordurile de preț în avans (APA) a rămas valabilă;
– Noul dosar Masterfile poate fi pregătit fie la nivelul companiei, fie la nivel de grupe de produse. În cazul în care dosarul Masterfile este pregătit la nivel de grupe de produse, toate grupele de produse vor trebui să fie prezentate autorităților fiscale, chiar dacă entitatea locală desfășoară activități aferente unui singur grup de produse.

Documentația locală de prețuri de transfer

Documentația locală de prețuri de transfer va conține cea mai mare parte din informațiile incluse anterior în cadrul rapoartelor de documentare a prețurilor de transfer.

Noile linii directoare emise de OCDE menționează faptul că identificarea companiilor comparabile trebuie efectuată numai o dată la trei ani, dacă profilul funcțional al companiei nu se schimbă în această perioadă. Cu toate acestea, datele privind companiile comparabile trebuie să fie actualizate anual.

Noile politici de guvernare

Creșterea gradului de transparență la nivel global se va materializa în identificarea cu o mai mare ușurință a abaterilor de la politica de prețuri de transfer a unei companii sau la sporirea vizibilității pe care autoritățile fiscale o au asupra politicii implementate de un anumit grup.

Din această cauză, companiile care în prezent nu stabilesc și nu monitorizează politicile de prețuri de transfer la nivel global ar putea fi nevoite să realizeze acest lucru în viitorul apropiat.

Pregătirea documentației de prețuri de transfer

Modelul de raportare CbC și dosarul Masterfile vor fi pregătite cel mai probabil de către compania mamă. Pentru companiile care nu pregătesc documentația prețurilor de transfer la nivel global, noile rapoarte de documentare vor necesita o modificare substanțială. Pe de altă parte, conform noilor prevederi, companiile care deja își întocmesc documentația la nivel global, vor fi nevoite să colecteze și să prezinte un volum de informații substanțial mai mare decât în prezent.

Implementare

OCDE va oferi asistență suplimentară cu privire la procesul de pregătire și prezentare a documentației în vederea asigurării unei aplicări consistente a noilor prevederi începând din ianuarie 2015.

OCDE a declarat că modelul de raportare CbC și dosarul Masterfile vor fi implementate în forma lor standard de către toate țările, fără excepții, pentru a asigura consistența și eficiența procesului de conformitate pentru contribuabili.

Concluzie OCDE a propus o nouă paradigmă pentru documentarea prețurilor de transfer, care poate determina multe companii să își reconsidere procedurile de stabilire, implementare, monitorizare și documentare a politicilor globale de prețuri de transfer.

Creșterea transparenței și o mai mare nevoie de coerență la nivel global poate impune multor companii creșterea resurselor alocate aspectelor privind prețurile de transfer.

Impactul modificărilor în România Deși România nu este membră OCDE, legislația locală se aliniază în general Liniilor Directoare ale OCDE.
În acest context, este de așteptat ca modificările prezentate în cadrul acestui document să fie implementate și în România.

Legislația aplicabilă la nivel național conține deja prevederi similare celor propuse în prezent de OCDE în ceea ce privește abordarea dosarelor Masterfile și a documentației locale. Atfel, ne așteptăm ca introducerea modelului de raportare CbC să aibă cel mai mare impact pentru grupurile de companii care desfășoară activități în România, la nivel de resurse alocate în procesul de colectare și prezentare a informațiilor solicitate.

Dan BADIN, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte
Ciprian GAVRILIU, Director Deloitte

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii