Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


25 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:
1. R. M., primar al comunei Band, județul Mureş, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
abuz în serviciu în formă continuată (7 acte materiale);
uz de fals în formă continuată (7 acte materiale);
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale);
2. B. D., viceprimar al comunei Band, județul Mureş, și F. O., diriginte de șantier, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (7 acte materiale);
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale);
3. P. N., administrator al SC EXPERT INSTAL SRL Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (5 acte materiale);
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale);
4. B. V., director general adjunct la SC EXPERT INSTAL SRL Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (un act material);
uz de fals în formă continuată (două acte materiale);
fals în înscrisuri sub semnătură privată (un act material).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2012, inculpatul R. M., în calitate de primar al comunei Band, județului Mureş şi ordonator principal de credite, ajutat de inculpatul B. D., a acceptat documente neconforme cu realitatea (facturi fiscale, situații și centralizatoare de lucrări, rapoarte ale inculpatului F. O., diriginte de șantier, etc), în baza cărora a plătit nejustificat constructorului SC EXPERT INSTAL SRL Iaşi suma totală de 2.252.868 lei (reprezentând un folos nejustificat pentru această societate), pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la o investiţie de canalizare (stație de epurare ape uzate).
De asemenea, cei doi inculpați au semnat personal la poziția beneficiar înscrisuri neconforme cu realitatea, întocmite de inculpate P. N., în baza cărora s-au solicitat fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la investiţia respectivă.
Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpatul B. V. a acceptat documente fictive (facturi fiscale, situații de lucrări etc.) de la diverse societăți comerciale subcontractante, care nu au furnizat efectiv bunurile sau nu au prestat toate lucrările facturate în cadrul investiției de canalizare, înscrisuri depuse ulterior spre decontare la Primăria comunei Band, județul Mureș.
În continuare, pe baza acestor înscrisuri fictive, inculpatul R. M., în calitate de ordonator principal de credite, a vizat spre decontare facturile fiscale ce includ lucrările neexecutate sau bunurile nelivrate.
În vederea recuperării prejudiciului, din oficiu, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților P. N., B. V. și părții responsabile civilmente SC EXPERT INSTAL SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro