Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență. Reținere


25 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore (începând de la data de 25 septembrie 2014 ora 16:00 până la data de 26 septembrie 2014 ora 16:00), a inculpatului S. A. B., primarul comunei Izvoarele, jud. Giurgiu, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în cursul lunii iulie 2013, ca urmare a unui control efectuat de către funcționari din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili la o societate comercială, s-au stabilit, în sarcina contribuabilului respectiv, obligații de plată totalizând 98.908.334 lei (constând în 74.525.273 lei TVA suplimentar, 13.204.270 lei dobânzi/majorări de întârziere și 11.178.791 lei penalități de întârziere).
Pentru a încerca să înlăture consecințele negative ale acestui control, martorul denunțător, un apropiat al persoanelor din conducerea firmei respective, s-a deplasat în județul Giurgiu, unde, printr-un intermediar, a luat legătura cu inculpatul S. A. B.
Imaginea de persoană cu influență a primarului din comuna Izvoarele era fundamentată pe informația publică potrivit căreia, acesta fusese șeful de campanie al unui fost ministru, la alegerile parlamentare din anul 2012.
Cu acest prilej, inculpatul S. A. B. i-a spus martorului denunțător că problema ”poate fi rezolvată”, deși situația este foarte dificilă, însă, pentru a o soluționa, este nevoie de plata unei sume de 200.000 euro, din care 50.000 euro trebuie remiși în aceeași zi, lucru care de altfel s-a și întâmplat.
Pentru a determina martorul denunțător să accepte plata imediată a celor 50.000 euro, inculpatul S. A. B. a afirmat că soluția constă în intervenția lui la persoane cu putere de decizie din cadrul Direcției Generale Mari Contribuabili a ANAF care, în schimbul banilor ce le vor fi remiși, vor dispune un nou control fiscal la firma respectivă, ale cărui concluzii vor fi diametral opuse celor ale inspectorilor care luaseră măsuri împotriva societății.
Întrucât inculpatul S. A. B. nu și-a respectat promisiunile, după trecerea unui interval de câteva săptămâni de la primirea de către acesta a sumei de 50.000 euro, martorul denunțător a insistat să se întâlnească cu acesta, pentru a-l chestiona în legătură cu stadiul lucrurilor.
După ce inițial inculpatul s-a eschivat, în cele din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorul denunțător, pe care, pentru a-i crea impresia că se ocupă de problema respectivă, l-a condus la un avocat care ar mai fi avut succes în demersuri juridice similare. Inculpatul i-a explicat martorului denunțător că avocatul va redacta o contestație împotriva concluziilor Raportului de Inspecție Fiscală.

Inculpatului S. A. B., i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 septembrie 2014, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro