Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Timișoara. Evaziune fiscală. Reținere și control judiciar


25 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT-Timișoara. Evaziune fiscală. Reținere și control judiciar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore față de cinci inculpați, membri ai unui grup infracțional organizat:
1. B. A. G. (25 de ani), administrator de drept al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL începând cu data de 3 noiembrie 2012,
2. B. T. (62 de ani), administrator al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL până la data de 2 noiembrie 2012 și administrator de fapt al acestei societăți și după această perioadă,
3. G. I. A. (39 de ani), administrator al SC ASIG Casa de Expediții SRL,
4. N. A. (48 de ani), administrator al SC Euroil SRL,
5. B. R. M. (45 de ani), împuternicită să ridice banii pentru Gurmand Market SRL și Carmina Divers SRL.

Totodată, față de inculpații G. A. (48 de ani) – administrator al SC GD Business SRL – și M. O. I. (45 de ani) – administrator al SC Benz Oil SRL, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Față de inculpați există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 s-au constituit în grup infracțional organizat în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză.
Prin operațiuni scriptice membrii grupării – reprezentanți legali ai celor 11 societăți comerciale implicate – au atestat fictiv tranzacționarea produselor petroliere între diversele firme deținute ori controlate din „umbră”.
Pentru disimularea operaíunilor realizate, membrii grupării au introdus în circuitul comercial societăți ce prezintă caracteristicile unor firme-fantomă, pe care le-au interpus în circuitul evazionist în scopul de a îngreuna eventualele activități de control și, implicit, de a se sustrage de la plata obligațiilor financiare către bugetul consolidat al statului.
Prejudiciul total creat bugetului consolidat al statului este de 34.044.503 lei, din care:
– 11.127.653 lei reprezintă TVA aferentă contravalorii facturilor emise/înregistrate pe lanțul infracțional în baza unor situații create artificial,
– 9.166.379 lei reprezintă prejudiciul creat prin SC Antonio Holding Impex Corporation SRL,
– 7.418.437 lei reprezintă impozitul pe profit aferent contravalorii facturilor emise/înregistrate pe lanțul de fraudă în baza unor situații create artificial,
– 6.332.034 lei reprezintă acciza calculată la beneficiarii finali.

Cei cinci inculpați reținuți au fost prezentați astăzi instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cazul a fost instrumentat de DIICOT împreună cu polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Timișoara și Sibiu, având sprijinul inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și suportul de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro