Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Mediere
10 comentarii

Dreptul la mediere

26 septembrie 2014 | Ilie DORIN

Medierea este o metoda de solutionare a litigiilor prin negocierea unei intelegeri; dreptul la mediere subzista in Legea Medierii si in dispozitiile din normele civile si penale cu privire la mediere.

Dreptul la mediere este dreptul fundamental al oricarui cetatean al Romaniei de a-si negocia o intelegere privata cu persoana cu care intra la un moment dat in conflict, sub asistenta si cu ajutorul mediatorului. Dreptul la mediere se naste odata cu ivirea conflictului si are la baza sa dreptul de dispozitie al persoanelor in conflict.

Un conflict administrativ nu implica dreptul la mediere, dar un conflict succesoral implica dreptul la mediere, aceasta in virtutea dreptului de dispozitie – de ordin general – dat partilor din acel conflict. Dreptul de a dispune in orice fel de un bun, de un drept ori de o obligatie implica dreptul la mediere, daca in momentul in care se activeaza dreptul de dispozitie se naste un dezacord, o neintelegere intre partile din acel raport juridic. Dreptul la mediere, fiind un drept al ambelor persoane din conflict deoarece ambele au si dreptul de dispozitie, este un drept care doreste restabilirea raportului social dezechilibrat, prin negocierea unui nou acord, unei noi intelegeri care sa puna capat dezacordului, neintelegerii. Dreptul la mediere urmareste extinctia starii conflictuale.

Dreptul la mediere are ca scop negocierea unei solutii voluntar-amiabile efective la un conflict pe cale sa se iveasca, ori deja ivit si materializat prin diverse acte sau fapte ale persoanelor dintr-un raport social.

Dreptul la mediere este, in fapt, dreptul fiecarei persoane dintr-un anume conflict la negocierea unei intelegeri. Fie ca divortam, fie ca impartim o succesiune, fie ca ne disputam obligatiile unui contract, fie ca am fost inselati ori furati, fie orice alt conflict, avem dreptul la mediere.

Dreptul la mediere implica posibilitatea negocierii sub asistenta si facilitarea mediatorului, deci cu ajutorul unei terte persoane, care mijloceste si modereaza procesul de negociere a intelegerii. De asemenea, dreptul la mediere implica posibilitatea discutiilor privind atat procesul de negociere, ca procedura, negocierea in sine, cat si solutia negocierii. Fara dreptul la negociere, nu poate exista dreptul la mediere. Medierea este o negociere moderata de un tert neutru specializat si autorizat sa faca acel lucru. Dreptul la mediere implica si conduce la respectarea regulilor si principiilor medierii.

In Romania, in vremurile comuniste, dreptul la negociere nu exista, cum nici dreptul la mediere nu exista. Insa, in vremurile dinainte de comunism, dreptul la negociere exista, si deci exista si dreptul la mediere, bineinteles nu sub aceasta denumire ori forma procedurala cum este medierea astazi legiferata in Romania. In comunism, nu se putea negocia, deci nu se putea media.

In 2014, se poate media si se mediaza conflicte civile, comerciale si penale; orice tip de disputa care implica drepturi asupra carora partile pot dispune in mod liber prin conventie.

Legislatia ofera si garanteaza dreptul la mediere, mai ales prin Legea Medierii nr. 192/2006, dar si prin dispozitii clare privind dreptul la un mediator (a se vedea art. 81 si 83 din Noul Cod de Procedura Penala), drept fundamental intr-un stat democratic.

Dreptul la mediere a subzistat in varii forme pe orice loc de pe acest pamant. Oriunde se negociau si se negociaza intelegeri, oriunde se putea cadea si se cade inca la un acord pentru o disputa fie militara, fie civila, fie penala, fie de alt tip. Dreptul la mediere este un drept natural, un drept firesc. Este firesc ca daca eu ma cert cu Nea Vasile, vecinul, tot eu sa am posibilitatea sa ma inteleg cu el. Iar daca am posibilitatea sa ma inteleg cu el, am implicit si posibilitatea de a apela la un ajutor specializat, la o procedura si persoana autorizata, la un om cu capacitatea si capabilitatea sa ma faca si pe mine si pe Nea Vasile sa intelegem care e cea mai buna solutie la situatia dintre noi. Iar acel om nu trebuie sa fie un litigator, un om care mereu apara oameni, un certaret, un om care mereu cauta exceptii de procedura, ori de drept material, nu trebuie sa fie un avocat. Acel om trebuie sa aiba duhul armoniei, sa fie un om cu rabdare, cu calm, cu tact de om care intelege situatia in ansamblul ei si poate asculta si da dreptate ambelor parti din conflict. Un om cu o capacitate de a se ridica deasupra conflictului si de a vedea dincolo de conflictul direct, spus si expus, dincolo de drepturile si obligatiile raportate la conflict. Un om care poate vedea si filtra din discutiile cu mine si Nea Vasile, nevoile mele, problemele mele in speta, nevoile si problemele lui Nea Vasile, dar si interesele noastre personale ori comune in conflictul dat. Calitatile de mediator le exclud pe cele de litigator. Astfel, mediatorul si litigatorul sunt persoane ce necesita abilitati total diferite.

Dreptul la mediere nu este un drept la consultanta juridica si nici un drept la asistenta jurdica. Dreptul la un mediator nu este dreptul la un avocat. De altfel, Codul de Procedura Penala stipuleaza clar si in mod distinct dreptul la avocat si dreptul la un mediator al persoanelor implicate in procesele penale. Sunt drepturi diferite, cu continuturi diferite, cu regimuri juridice diferite, cu scopuri diferite.

Dreptul la mediere este un drept elementar unei societati democratice, este un drept fundamental pe langa dreptul la justitie, distinct si diferit de dreptul la un proces judiciar. Dreptul la mediere este un drept paralel dreptului la justitie, medierea nefiind nici substitute, nici alternativa la procesul judiciar. Interferenta actelor survenite in urma medierii cu spatiul judiciar nu ii dau medierii nota ori tenta juridica. Consfintirea acordurilor de mediere vine tocmai sa certifice ca actul de mediere a fost unul onest, corect, ca intelegerea este foarte buna din punct de vedere legal si deci medierea a fost una de succes. Certificarea, consfintirea acordului de mediere de catre judecator, este faptul prin care se legalizeaza documentele din mediere, dar procesul de mediere ramane total nejuridic si total nejudiciar.

Dreptul la un mediator autorizat nu poate fi confiscat si nu poate fi obstructionat ori lezat. Observ in presa din ultimele sapatamani un atac concertat la adresa medierii. Un atac la dreptul la un mediator. Un atac fatis ce doreste suprimarea ori eradicarea dreptului la mediere.

Il consider un atac injust, un atac la dreptul cetatenilor Romaniei la intelegeri amiabile in litigii, un atat impotriva armoniei sociale vizata de mediere. Un atac impotriva singurei proceduri de solutionare amiabila a litigiilor cu cea mai mare rata de succes in Romania. Poate si din acest motiv.

Dreptul la un mediator autorizat este dreptul oricarui cetatean roman de a-si rezolva in afara salii de judecata problema lui. Nu il confiscati, domnilor!

Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice