Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
10 comentarii

Dreptul la mediere


26 septembrie 2014 | Ilie DORIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Medierea este o metoda de solutionare a litigiilor prin negocierea unei intelegeri; dreptul la mediere subzista in Legea Medierii si in dispozitiile din normele civile si penale cu privire la mediere.

Dreptul la mediere este dreptul fundamental al oricarui cetatean al Romaniei de a-si negocia o intelegere privata cu persoana cu care intra la un moment dat in conflict, sub asistenta si cu ajutorul mediatorului. Dreptul la mediere se naste odata cu ivirea conflictului si are la baza sa dreptul de dispozitie al persoanelor in conflict.

Un conflict administrativ nu implica dreptul la mediere, dar un conflict succesoral implica dreptul la mediere, aceasta in virtutea dreptului de dispozitie – de ordin general – dat partilor din acel conflict. Dreptul de a dispune in orice fel de un bun, de un drept ori de o obligatie implica dreptul la mediere, daca in momentul in care se activeaza dreptul de dispozitie se naste un dezacord, o neintelegere intre partile din acel raport juridic. Dreptul la mediere, fiind un drept al ambelor persoane din conflict deoarece ambele au si dreptul de dispozitie, este un drept care doreste restabilirea raportului social dezechilibrat, prin negocierea unui nou acord, unei noi intelegeri care sa puna capat dezacordului, neintelegerii. Dreptul la mediere urmareste extinctia starii conflictuale.

Dreptul la mediere are ca scop negocierea unei solutii voluntar-amiabile efective la un conflict pe cale sa se iveasca, ori deja ivit si materializat prin diverse acte sau fapte ale persoanelor dintr-un raport social.

Dreptul la mediere este, in fapt, dreptul fiecarei persoane dintr-un anume conflict la negocierea unei intelegeri. Fie ca divortam, fie ca impartim o succesiune, fie ca ne disputam obligatiile unui contract, fie ca am fost inselati ori furati, fie orice alt conflict, avem dreptul la mediere.

Dreptul la mediere implica posibilitatea negocierii sub asistenta si facilitarea mediatorului, deci cu ajutorul unei terte persoane, care mijloceste si modereaza procesul de negociere a intelegerii. De asemenea, dreptul la mediere implica posibilitatea discutiilor privind atat procesul de negociere, ca procedura, negocierea in sine, cat si solutia negocierii. Fara dreptul la negociere, nu poate exista dreptul la mediere. Medierea este o negociere moderata de un tert neutru specializat si autorizat sa faca acel lucru. Dreptul la mediere implica si conduce la respectarea regulilor si principiilor medierii.

In Romania, in vremurile comuniste, dreptul la negociere nu exista, cum nici dreptul la mediere nu exista. Insa, in vremurile dinainte de comunism, dreptul la negociere exista, si deci exista si dreptul la mediere, bineinteles nu sub aceasta denumire ori forma procedurala cum este medierea astazi legiferata in Romania. In comunism, nu se putea negocia, deci nu se putea media.

In 2014, se poate media si se mediaza conflicte civile, comerciale si penale; orice tip de disputa care implica drepturi asupra carora partile pot dispune in mod liber prin conventie.

Legislatia ofera si garanteaza dreptul la mediere, mai ales prin Legea Medierii nr. 192/2006, dar si prin dispozitii clare privind dreptul la un mediator (a se vedea art. 81 si 83 din Noul Cod de Procedura Penala), drept fundamental intr-un stat democratic.

Dreptul la mediere a subzistat in varii forme pe orice loc de pe acest pamant. Oriunde se negociau si se negociaza intelegeri, oriunde se putea cadea si se cade inca la un acord pentru o disputa fie militara, fie civila, fie penala, fie de alt tip. Dreptul la mediere este un drept natural, un drept firesc. Este firesc ca daca eu ma cert cu Nea Vasile, vecinul, tot eu sa am posibilitatea sa ma inteleg cu el. Iar daca am posibilitatea sa ma inteleg cu el, am implicit si posibilitatea de a apela la un ajutor specializat, la o procedura si persoana autorizata, la un om cu capacitatea si capabilitatea sa ma faca si pe mine si pe Nea Vasile sa intelegem care e cea mai buna solutie la situatia dintre noi. Iar acel om nu trebuie sa fie un litigator, un om care mereu apara oameni, un certaret, un om care mereu cauta exceptii de procedura, ori de drept material, nu trebuie sa fie un avocat. Acel om trebuie sa aiba duhul armoniei, sa fie un om cu rabdare, cu calm, cu tact de om care intelege situatia in ansamblul ei si poate asculta si da dreptate ambelor parti din conflict. Un om cu o capacitate de a se ridica deasupra conflictului si de a vedea dincolo de conflictul direct, spus si expus, dincolo de drepturile si obligatiile raportate la conflict. Un om care poate vedea si filtra din discutiile cu mine si Nea Vasile, nevoile mele, problemele mele in speta, nevoile si problemele lui Nea Vasile, dar si interesele noastre personale ori comune in conflictul dat. Calitatile de mediator le exclud pe cele de litigator. Astfel, mediatorul si litigatorul sunt persoane ce necesita abilitati total diferite.

Dreptul la mediere nu este un drept la consultanta juridica si nici un drept la asistenta jurdica. Dreptul la un mediator nu este dreptul la un avocat. De altfel, Codul de Procedura Penala stipuleaza clar si in mod distinct dreptul la avocat si dreptul la un mediator al persoanelor implicate in procesele penale. Sunt drepturi diferite, cu continuturi diferite, cu regimuri juridice diferite, cu scopuri diferite.

Dreptul la mediere este un drept elementar unei societati democratice, este un drept fundamental pe langa dreptul la justitie, distinct si diferit de dreptul la un proces judiciar. Dreptul la mediere este un drept paralel dreptului la justitie, medierea nefiind nici substitute, nici alternativa la procesul judiciar. Interferenta actelor survenite in urma medierii cu spatiul judiciar nu ii dau medierii nota ori tenta juridica. Consfintirea acordurilor de mediere vine tocmai sa certifice ca actul de mediere a fost unul onest, corect, ca intelegerea este foarte buna din punct de vedere legal si deci medierea a fost una de succes. Certificarea, consfintirea acordului de mediere de catre judecator, este faptul prin care se legalizeaza documentele din mediere, dar procesul de mediere ramane total nejuridic si total nejudiciar.

Dreptul la un mediator autorizat nu poate fi confiscat si nu poate fi obstructionat ori lezat. Observ in presa din ultimele sapatamani un atac concertat la adresa medierii. Un atac la dreptul la un mediator. Un atac fatis ce doreste suprimarea ori eradicarea dreptului la mediere.

Il consider un atac injust, un atac la dreptul cetatenilor Romaniei la intelegeri amiabile in litigii, un atat impotriva armoniei sociale vizata de mediere. Un atac impotriva singurei proceduri de solutionare amiabila a litigiilor cu cea mai mare rata de succes in Romania. Poate si din acest motiv.

Dreptul la un mediator autorizat este dreptul oricarui cetatean roman de a-si rezolva in afara salii de judecata problema lui. Nu il confiscati, domnilor!

Dorin ILIE
Mediator

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii