Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Trimitere în judecată
26.09.2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată:
sub control judiciar a inculpatului C. A. G., la data faptelor şef serviciu în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în prezent avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;
și în stare de libertate a inculpaților:
M. C., M. L. H. F., S. A., D. M. V., M. D. M. și Ș. B., la data faptelor funcționari în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;
C. G., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2004 – aprilie 2005, inculpații C. A. G., M. C., M. L. H. F., S. A., D. M. V., M. D. M. și Ș. B., în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti și membri în comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001, determinaţi de către inculpatul C. G., ca urmare a îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, au propus restituirea în natură a unui teren în suprafață de 15.209,87 mp și măsuri reparatorii în echivalent pentru suprafața de 19.790,13 mp, ce reprezintă diferența până la 3,5 hectare.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale incidente în materia restituirilor imobilelor preluate abuziv de către stat în perioada 1945-1989, fără a ține seama că actele de notificare, depuse de inculpatul C. G., nu cuprind motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire în natură, indicarea datelor despre imobil, momentul deposedării abuzive a proprietarului, modul de preluare a imobilului, actul normativ în baza căruia s-a dispus preluarea imobilului de către stat, titularul dreptului de proprietate asupra imobilului la momentul deposedării abuzive.
Această propunere a constituit fundamentul restituirii în natură a terenului respectiv situat în București, sector unu, din domeniul privat al Municipiului București în proprietatea a patru persoane (ale căror drepturi fuseseră cesionate către inculpatul C. G.), fapt ce a condus la producerea unui prejudiciu Municipiului Bucureşti în valoare de 3.303.301 euro.

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deţinute de inculpaţii C. A. G., M. C., S. A., D. M. V., M. D. M., Ș. B. și C. G., până la concurenţa sumei de 3.303.301 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti