Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Denunţare unilaterală vs. clauză pur potestativă
30.09.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu poate fi considerată pur potestativă clauza prin care părţile unui contract de mandat au prevăzut posibilitatea denunţării unilaterale a acestuia întrucât o astfel de clauză este în acord cu dispoziţiile art. 1552 C. civ. (art. 2030 NCC), potrivit cărora mandatul se stinge prin revocarea sa de către mandant sau renunţarea mandatarului la mandat. Înalta Curte a precizat că în contractele sinalagmatice condiţia suspensivă pur potestativă este nulă, cu consecinţa nulităţii contractului pentru lipsă de cauză, dacă existenţa creanţei creditorului depinde în întregime de voinţa debitorului său care ţine creditorul la bunul său plac, ipoteză care nu se regăseşte în cauză. Înalta Curte a mai subliniat că textul art. 1552 C. civ. particularizează la mandat dispoziţiile art. 969 alin. (2) C. civ. (art. 1270 NCC) şi reprezintă o abatere de la principiul simetriei încheierii contractelor, în sensul că, prin esenţa sa, mandatul poate fi desfiinţat şi prin voinţa uneia dintre părţi, nu numai prin consens. (Decizia nr. 2060 din 5 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea inexistenţei dreptului de a denunţa unilateral contractul de mandat)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti