Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Buzău. Grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți. Trimitere în judecată


29 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT-Buzău. Grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău au finalizat ancheta într-un caz de criminalitate internațională transfrontalieră la care au lucrat în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău și Arad, având sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție București, Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța, I.G.P. Frontieră și Interpol – prin atașatul cu Afaceri Interne al Ambasadei României în Marea Britanie.
Procurorii DIICOT – au finalizat activitatea de urmărire penală și au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpați, dintre care opt în stare de arest preventiv și unul aflat sub control judiciar.
Inculpatii fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei.
Veriga românească a grupării infracționale a acționat pe o mare întindere, acoperind teritoriul național de la Est la Vest, săvârșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș.

În concret, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar, provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia – Istanbul.
Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate și preluate de veriga turcă a grupării infracționale, în care un rol activ l-a avut numitul O. S., cetățean turc, cu domiciliul în Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani închisoare, după ispășirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României.
Față de inculpatul O. S. există suspiciunea rezonabilă că a coordonat, însă, activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți de pe teritoriul Turciei, asigurând legăturile cu alte persoane ce s-au implicat în activitatea infracțională, aflate pe teritoriile Bulgariei și României.
Totodată, O. S. a asigurat și finanțarea membrilor grupării infracționale aflați în Bulgaria și România, transmițând periodic sume de bani prin interpuși, bani preluați de la rudele migranților aflați în Siria sau investiți de el personal, în condițiile în care urma să îi recupereze de la acestea.
În baza convențiilor stabilite, loturile de migranți au fost triate și conduse în Piața Aksaray din Istanbul, unde au fost îmbarcate în vehicule tip camionetă sau de transport marfă și trecute fraudulos în Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turcă migranții erau preluați de membrii grupării infracționale din Bulgaria și erau conduși și cazați la Dobrich.
Ulterior, migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de inc. M.S., cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din jud. Constanta, stabilite de comun acord cu inculpații T. K.– cetățean turc cu domiciliul în România, I. R. – cetățean român și I. S. – șofer al celor în cauză.
Din mun. Constanța migranții erau preluați de inc. Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din mun. Constanța până în mun. Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, în zona de competență a STPF Vârșand.
Întrucât o parte din loturile de migranti erau depistate de organele de poliție după introducerea lor pe teritoriul României, acestea erau înscrise, la cerere, în centrele pentru solicitanți de azil din municipiile Galați, București și Timișoara.
În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracționale O.S., inc. A.S. prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în mun. Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară.
În concret, migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către inc. B. D. C., cu vehicule puse la dispoziție de inc. P. A. G. ori A. S.
În modalitățile arătate, inculpații M. S., T. K., I. R., I. S., A. S., N. V., H. I., P. A. G. (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și B. D. C. – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12 martie 2014, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional, evidențiată de către un echipaj al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, coordonat de procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău.
Rețeaua infracțională cercetată în cauză a obținut beneficii importante, stabilindu-se că se percepeau de la plecarea din Siria sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. Astfel, inculpații din jud. Constanța primeau, în medie, prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării, O. S., 3.000 euro pentru fiecare lot de câte 4-5 migranți, inc. P. A. G. percepea 1.500 – 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar aceeași sumă de bani era pretinsă și obținută și de inc. A. S.
Pentru garantarea executării măsurii de siguranță a confiscării speciale, a fost instituită măsura sechestrului asigurătoriu pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, respectiv P.A.G., cu bani proveniți din activitatea infracțională.

Prin rechizitoriile emise la 30 mai 2014 si 24 septembrie 2014, procurorii DIICOT – BT Buzău au dispus trimiterea în judecată a celor nouă inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale in forma continuata, prev. de art. 367, al. 1, 3, CP, art. 263, al. 1, CP, art. 263, al. 1, 2, lit. a, CP, cu aplic. art. 35, al. 1, CP si art. 38, al. 1, CP – pentru inc. A. S., T. K., I. R., M. S., I. S., P. A. C., B. D. C.;
– aderare la un grup infractional organizat, sprijinirea unui astfel de grup si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale, prev. de art. 367, al. 1, 3, CP si art. 263, al. 1, 2, lit. a, CP, cu aplic. art. 38, al. 1, CP – pentru inc. H. I. si N. V.;
– conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, prev. de art. 335, al. 1, CP, cu aplic. art. 35, al. 1, CP, art. 48, CP, rap. la art. 320, al. 1, CP si art. 323, CP, cu aplic. art. 38, al. 1, CP – pentru inc. B. D. .

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro