Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi atribuţia, fals în declarații. Punerea în mișcare a acțiunii penale


29 septembrie 2014 | Raluca ASAVEI, Paula VÂRBAN, Raluca ASAVEI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Oradea. Efectuarea de acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi atribuţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi bunuri necuvenit, fals în declarații. Punerea în mișcare a acțiunii penale. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul S. C. I., care, l-a data faptelor, a deţinut succesiv funcţiile publice de inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, prefect şi subprefect la Instituţia Prefectului Satu Mare, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, în concurs infracțiunile de:
efectuarea de acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi atribuţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi bunuri necuvenite;
– fals în declaraţii.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:
În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2006-prezent, inculpatul S. C. I. a desfăşurat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor, acte de comerţ constând în administrarea faptică a 2 societăți comerciale, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi bunuri necuvenite.
Astfel, în perioada sus-amintită, prin intermediul celor două firme, deţinute prin interpuşi, inculpatul S. C. I. a desfăşurat activităţi de consultanţă în cadrul unor proiecte europene, obţinând bani şi bunuri totalizând aproximativ 780.000 Euro.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul S. C. I., cu ocazia completării declaraţiilor de avere şi de interese, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în privinţa deţinerii prin interpuşi a celor două societăţi sus-menţionate precum şi a bunurilor şi foloaselor obţinute necuvenit, ca urmare a administrării acestora, de natură să producă consecinţe juridice.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul S.C.I. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu se apropie şi să nu comunice nici direct şi nici indirect cu unii dintre martori, primari ai comunelor cu care cele 2 firme pe care le-a administrat în fapt au avut încheiate contracte;
e) să nu intre în sediile celor 2 societăți comerciale şi să nu ia legătura cu niciunul dintre angajaţii acestora;
f) să nu exercite funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, funcţie de care s-a folosit în săvârşirea infracţiunii.

Inculpatului S. C. I. i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător mai multor bunuri mobile și imobile aparţinând inculpatului S. C. I., până la concurenţa sumei de 780.000 Euro.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Raluca ASAVEI

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro