Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Studii

Consecințele abrogării art. 87 din OUG nr. 195/2002

30 septembrie 2014 | Alexandra ȘINC

Potrivit art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, constituia infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Prin Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal (art. 121) art. 87 (ca de altfel toate textele reglementând infracțiuni la regimul circulației rutiere din cuprinsul ordonanței) a fost abrogat.

Demersul s-a încadrat în sfera mai largă a măsurilor de ”abrogare a unor texte incriminare din legislația specială, ca urmare a cuprinderii acestora în Partea specială a noului Cod penal”, astfel cum sunt ele definite în Expunerea de motive a Legii nr. 187/2002, document în care se face și precizarea că art. 85-94 din OUG nr. 195/2002 ”au fost preluate de prevederile art. 334-341 din Codul penal”.

În prezent, este incriminată în cuprinsul art. 336 alin. 1 C. pen., conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Față de formularea textului, cu referire la momentul prelevării probelor biologice, în practică s-a pus problema dacă este vorba despre dezincriminarea faptei prevăzute de art. 87 din OUG nr. 195/2002 și incriminarea unei fapte diferite prin noul Cod penal sau despre o infracțiune similară, inclusă în Codul penal din necesitatea creării unui cadru normativ mai coerent.

În sensul primei ipoteze, a dezincriminării, a fost invocat faptul că în timp ce art. 87 OUG nr. 195/2002 sancționa conduita persoanei care a condus pe drumurile publice un autovehicul sau un tramvai având o îmbibație alcoolică peste limita legală la momentul depistării în trafic, revenind organelor judiciare sarcina de a proba valoarea alcoolemiei (de regulă prin recalcularea acesteia, pe baza unei metodologii ce implica recolatarea a două probe de sânge, într-un interval de timp considerat relevant), art. 336 C. pen. are în vedere valoarea alcoolemiei la momentul prelevării mostrelor biologice, deci, în mod evident, ulterior momentului la care a fost depistat conducând vehiculul.

Potrivit altei opinii, pe care o împărtășim, este de fapt vorba, așa cum arată și denumirea marginală, de una și aceeași infracțiune, iar intenția legiuitorului nu a fost aceea de a modifica ceva din conținutul său constitutiv al infracțiunii, ci de a formula reguli noi în ceea ce privește proba acesteia.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Avem în vedere, în acest sens, nu doar interpretarea logică (se incriminează conducerea pe drumurile publice sub influența alcoolului, nu prezentarea în această stare la recoltarea de probe bilogice), ci și cele reținute în Expunerea de motive a Codului penal: ”Ca element de noutate trebuie menționat că determinarea concentrației de alcool în sânge relevantă pentru reținerea infracțiunii prevăzute la art. 336 se face la mometul prelevării probelor biologice, fără posibilitatea unei recalculări ulterioare”. Din cuprinsul aceluiași document rezultă, de altfel, și că la redactarea textelor privind infracțiunile la regimul circulației rutiere au fost avute în vedere și observațiile Institutului de Medicină Legală, instituție cu rol în administrarea probelor în cauzele având ca obiect astfel de infracțiuni.

Toate acestea îndreptățesc concluzia în sensul că modificările au vizat probațiunea, iar nu elementele constitutive ale infracțiunii, nefiind vorba deci despre dezincriminarea faptei prevăzute de OUG nr. 195/2002.

În același sens pledează și faptul că, atunci când a apreciat ca necesară dezincriminarea, prin Legea de punere în aplicare a Codului penal, a unor fapte prevăzute în legislația specială, legiuitorul a făcut referire la aceasta în Expunerea de motive (pct. 2.2., spct. 4), oferind și o motivare succintă a demersului.

Sintetizând, din cele expuse mai sus rezultă, în opinia noastră, că, la momentul intrării în vigoare a noului Cod penal, faptele prevăzute de art. 87 din OUG nr. 195/2002 nu au fost dezincriminate, referirea la momentul recoltării probelor biologice din cuprinsul art. 336 alin. 1 C. pen. având relevanță doar sub aspect probator.

Procuror Alexandra ȘINC
Formator, Institutul Național al Magistraturii

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership