Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
7 comentarii

O zi în lumea fără libertate. Impresii de călătorie
30.09.2014 | Carmen Maria POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Programul „Practică competitivă pentru viitor în domeniu Ştiințelor juridice”, desfășurat în parteneriat de Universitatea Româno-Americană și Universitatea „Titu Maiorescu” a oferit, propriilor studenţi din cadrul Facultăţilor de Drept, joi 25 septembrie 2015, șansa unică de a vizita Penitenciarul Bucureşti – Rahova.

Având în vedere dificultatea obținerii unei vizite într-o asemenea instituție, exprimăm alese mulțumiri domnului profesor, asist. univ. dr. Niculae Gamenţ, expert consiliere şi orientare profesională în cadrul acestui proiect!

Pe parcursul a trei ore, ne-am bucurat de atenția deplină a domnişoarei Subinspector Evelina Avimov şi a d-lui Comisar Bogdan Măriuța, care au avut bunăvoința de a răspunde tuturor întrebărilor venite din partea noastră.

Înainte de a intra efectiv în incinta penitenciarului am avut parte de instruire comportamentală, din partea d-lui profesor Niculae Gamenţ, având în vedere că ne aflam în apropierea unor persoane private de libertate. După un control amănunţit efectuat la intrarea în penitenciar, ne-am găsit de partea cealaltă a porților ce despărțeau libertatea de închisoare.

Pentru început, am primit câteva informații de ordin istoric și administrativ în ceea ce privește Penitenciarul Bucureşti – Rahova de la doamna comisar șef de penitenciare Luminița Medeleț, în calitate de director Adjunct (intervenţie psihosocială).

Penitenciarul Bucureşti – Rahova a fost modernizat între anii 1995-1997, având un regim de maximă siguranță până în 2007, iar de atunci până în prezent este un penitenciar de tranzit și prevenţie. Capacitatea închisorii este de 1.700 de locuri, în prezent fiind ocupate 1.200; este structurat pe 7 secții, plus cea în regim deschis, aflată în afara penitenciarului. Fiecare cameră conține un număr de 8 până la 10 paturi, cu excepția celei de maximă siguranță, unde numărul maxim este de două paturi.

Incita închisorii cuprinde terenuri de sport, ateliere, magazin, săli de forța, o biserică, etc. Am aflat cu surprindere că zilnic, între 6:30 și 23:00 deținuții pot asculta, datorită unui sistem audio ce emite în curtea închisorii un post de radio și chiar pot viziona televiziunea cu circuit închis a Penitenciarului. Pentru cei care preferă cărțile, aceștia își pot utiliza cardul la Biblioteca Penitenciarului sau pot participa la cursuri pentru clasele 1-4 şi vor primi o diplomă (pe care nu se va menționa că e obținută în penitenciar) sau pot merge în Biserică, unde au acces oricând doresc, dar cu respectarea programului impus de supraveghetori.

Perimetrul de detenție este înconjurat de o zonă de pământ de aproximativ un metru, care este greblată şi verificată zilnic pentru eventuale urme. În acest mod se controlează existența activității ilicite din interior, sau eventualele încercări de a comunica între deținuții din secții diferite; acest lucru fiind cu desăvârșire interzis – programul deținuților fiind întocmit în așa fel încât deținuții încarcerați în secții diferite să nu se intersecteze.

Având în vedere că supraveghetorii nu dețin arme, în cazul în care se produce un incident, există un grup de intervenție specială, care restabileşte ordinea în penitenciar.

În momentul încarcerării deţinutului, penitenciarul are obligația de a anunța familia în legătură cu acest lucru, iar acestuia i se înmânează un card, pe care sunt trecute numele, prenumele, poza, diferite afecțiuni – dacă sunt de natură să infulențeze meniul sau impun asistență medicală, informații juridice, cereri, credit, etc. Acesta îi va servi pe durata deținerii la absolut toate activitățile pe care le va desfășura, de la împrumutul unei cărți până la cumpărarea alimentelor din magazinul penitenciarului. Apoi, timp de 21 de zile se va afla în carantină, în Secția a II-a, la sfârșitul căreia se va stabili regimul de detenție, iar în cazul în care a solicitat transferul într-o altă unitate, va fi transferat de către o escortă specială a Penitenciarului Rahova la penitenciarul solicitat, pentru a executa pedeapsa.

O altă secție interesantă este Secţia a VII-a, unde a fost înfiinţată comunitatea Nova, o secție a foștilor consumatori de droguri. Aceasta are o capacitate de 24 de locuri, dar în prezent se află în secție 16 deținuți. Aceștia au un program foarte bine pus la punct, iar activitățile lor sunt de natură psihologică, educativă și dezvoltare personală. Nu au acces în această comunitate decât cei stabilizați toxicologic. Multe lămuriri am aflat de la dl. comisar şef Ovidiu Puiu.

Am fost informați cu privire la cei care refuză hrana și regimul acestora, am vizitat camera intimă, unde deținuții au dreptul la vizite conjugale pentru o durată de 48 de ore, cu posibilitatea de a fi întreruptă, dar am aflat și despre camera tată-copil, destinată menținerii legăturii între părintele încarcerat și copil.

Vizitele deținuților se desfășoară după un program bine stabilit și pot avea loc fie prin dispozitiv de separare, fie la masă. Aceste vizite sunt supravegheate video, iar o regulă de bază este că deținutul trebuie să stea în permanență cu mâinile la vedere și fața spre geamul ce separă camera de control de cea de vizite. Desigur, deținuții au dreptul la pachet, însă acesta nu poate conține cafea, zahăr, alcool, lămâi, nuci de cocos, detergent, produse de igienă, practic, nimic ce nu este ambalat într-o folie transparentă.

În încheiere, aș dori să menționez impresia personală asupra acestei experiențe: după trei ore interesante, antrenante petrecute de partea opusă a porților Penitenciarului Bucureşti – Rahova, adică în spațiul de detenție, deși în calitate de student la Drept, care efectuează o vizită educativă, tot m-am simțit ușurată când am ieșit!

Mulţumim conducerii Penitenciarului Bucureşti – Rahova pentru suportul oferit!

Carmen Maria POPESCU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 7 de comentarii cu privire la articolul “O zi în lumea fără libertate. Impresii de călătorie”

 1. Cecilia JABRE spune:

  Ce-o fi asa surprinzator de trebuie „aflat cu surprindere” ca detinutii au o statie la care pot asculta radio, „si chiar pot viziona televiziunea cu circuit închis a Penitenciarului”?
  Mai bine am vedea „cu surprindere” ca sunt cate 10 in camera!

 2. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  Și eu am vizitat un penitenciar când eram în facultate și am ieșit nu ușurată, ci indignată de ce condiții am putut să văd acolo! Iar apoi, de vreun an, tot citesc cauze pendinte la CEDO și hotărâri în care inclusiv cei care ies ușurați din penitenciar, după o vizită, sunt puși să plătească, din contribuțiile lor sau ale părinților lor la bugetul de stat, câteva mii de euro pentru fiecare condamnat care trimite scrisori spre Curtea de la Strasbourg.

  În altă ordine, mă întreb de ce nu au voie deținuții să primească zahăr sau cafea – atunci când este într-o folie transparentă?

  • Mihai COSTACHE spune:

   Nu au voie sa primeasca atunci cind NU sunt impachetate in folie transparenta.

   Nici nu aveti idee ce imaginatie au detinutii atunci cind trebuie sa introduca ilegal in penitenciar diverse bunuri (telefoane, cartele, etc).

   • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Stimate domnule avocat Costache,

    Articolul 13 din Ordinul Ministrului din 2008 zice asa:

    (8) Persoanelor private de libertate le este interzisă:
    a) primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului;
    b) cumpărarea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului, cu excepţia cafelei, ceaiului şi laptelui;

    Coroborand alin. (8) cu fraza din articolul de mai sus: Desigur, deținuții au dreptul la pachet, însă acesta nu poate conține cafea, zahăr, alcool, lămâi, nuci de cocos, detergent, produse de igienă, practic, nimic ce nu este ambalat într-o folie transparentă — intelegem ca nu au voie cafea – nici macar in folie transparenta. Se pare insa ca au voie sa cumpere cafea dar nu sa primeasca.

    Ma insel?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.