Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Transporturi

DIICOT-Galați. Contrabandă cu țigări, constituire a unui grup infracțional organizat, dare de mită. Percheziții, reținere

30 septembrie 2014 | Adrian CONDRAȘOV, Paula VÂRBAN, Adrian CONDRAȘOV

DIICOT-Galați. Contrabandă cu țigări, constituire a unui grup infracțional organizat, dare de mită. Percheziții, reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – STPF Galați, având suportul de specialitate al Serviciului de Informații și Protecție Internă Galați și al Direcției Generale Anticorupție, au declanșat ieri operațiunea de anihilare a unei grupări infracționale specializate în contrabanda cu țigări, care beneficia de sprijinul unor agenți ai Poliției de Frontieră.

În data de 29 septembrie 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au avut loc 26 de percheziții, 35 de persoane fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere puse în executare de polițiști de frontieră.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, pe fondul diferenţei mari de valoare între produsele din tutun din România, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, pe raza judeţului Galaţi, în luna aprilie 2014 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, peste frontiera de stat, a unor cantităţi mari de ţigarete, liderul grupării fiind chiar un polițist de frontieră.
În acest sens, importante cantităţi de ţigări au fost introduse în mod ilegal în ţară, din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, cu complicitatea unor lucrători ce îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei menţionat. Numai în perioada 1 iunie – 19 august 2014, membrii grupării infracţionale au efectuat șapte transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România.
După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate către diverse persoane ce domiciliază în municipiul Galaţi, precum şi în alte localităţi de pe raza judeţului Galaţi, precum Tîrgu-Bujor, Bereşti şi Băneasa, fiind deja identificate zeci de persoane.
Prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost estimat la peste 470.000 de lei. În vederea recuperării pagubei, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe autoturisme și sume de bani urmând ca acestea să fie puse sub sechestru asigurător. Totodată au fost descoperite și ridicate peste 42.000 de pachete de țigări traficate peste frontiera de stat a României.
După audierea celor 35 de persoane, procurorii DIICOT au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de patru inculpați, dintre care doi sunt polițiști de frontieră în PTF Oancea, și au început urmărirea penală față de alte opt persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată și continuată și dare de mită.

Astfel, au fost reținuți pentru 24 de ore:
1. P. V. B. (polițist de frontieră), față de care există suspiciunea rezonabilă că în cadrul grupului a avut rolul de lider;
2. S. M. (polițist de frontieră cu atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România PTF Oancea), față de care există suspiciunea rezonabilă că permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării infracţionale, aşa cum s-a întâmplat în cazul actelor materiale din datele de 01 iunie 2014, 9 iunie 2014, 21 iunie 2014, 26/27 iunie 2014 şi 19 august 2014;
3. N. C. (principalul asociat al inculpatului P. V. B.), față de care există suspiciunea că, alături de liderul grupării, lua decizii cu privire la organizarea transporturilor ilegale de ţigări.
4. H. D. N., inculpat față de care există suspiciunea rezonabilă că era principalul distribuitor pe piaţa neagră a ţigărilor provenite din transporturile ilegale efectuate de către membrii grupării.

Procurorii DIICOT vor solicita astăzi Tribunalului Galați arestarea preventivă a celor patru inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Adrian CONDRAȘOV

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership