Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
 1 comentariu

Acțiune de protest a avocaților din Baroul Satu Mare
30.09.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Satu Mare a dat publicității Hotărârea nr. 1/A/2014 a Adunării Generale Extraordinare a Avocaţilor Baroului prin care anunță că începând din 1 octombrie 2014, avocații vor declanșa o acțiune de protest, pe durata căreia se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi, pentru luna octombrie.

Hotărârea integral:

”Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, întrunită la 29 septembrie 2014, constată că:

Prin Ordonanţa procurorului emisă la 7 aprilie 2014 în dosar nr. 2063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, confirmată de Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare în data de 6 iunie 2014 în dosar nr. 549/II/2/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a dispus clasarea cu privire la infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie.

Soluţia de clasare a fost confirmată prin respingerea contestaţiilor formulate de Baroul Satu Mare şi Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Baroul Satu Mare, prin încheierea nr. 1132/01.08.2014, dosar nr. 6672/296/2014 Judecătoria Satu Mare şi încheierea nr. 1158/04.08.2014, dosar nr. 6842/296/2014 Judecătoria Satu Mare.

Se constată că soluţia de clasare, adoptată faţă de infracţiunea săvârşită, respectiv cea de exercitare fără drept a profesiei de avocat, prevăzută şi pedepsită de art. 26 din Legea nr. 51/1995 cu modificări raportat la art. 281 Cod penal vechi, confirmată de instanţe, reprezintă un precedent judiciar periculos cu efecte directe asupra exercitării profesiei de avocat. Aceste soluţii conferă fără nici o justificare, o aparenţă de legalitate activităţilor ilegale de asistenţă, reprezentare judiciară desfăşurate de persoane care exercită fără drept activităţi specifice profesiei de avocat.

Se constată că prin adoptarea acestei ordonanţe şi a încheierilor judecătoreşti menţionate s-au ignorat soluţii anterioare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale CEDO prin care astfel de activităţi au fost scoase în afara legii şi persoanele vinovate au fost trase la răspundere penală prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Având în vedere că fenomenul exercitării fără drept a profesiei de avocat reprezintă o încălcare a respectării dreptului constituţional la apărare, că aceste încălcări s-au repetat în ultimii ani fără ca organele de Poliţie, Parchete, instanţe judecătoreşti să ia măsuri de eradicare a acestui fenomen,

Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, cu majoritate de voturi adoptă prezenta

HOTĂRÂRE

1. Declanşarea unei acţiuni de protest a Corpului Avocaţilor din Baroul Satu Mare începând cu data de 1 octombrie 2014.

2. Pe durata protestului se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi din Baroul Satu Mare, pentru luna octombrie 2014.
Activitatea de asistenţă judiciară din oficiu efectuată în baza delegaţiilor emise anterior declanşării protestului, se va desfăşura de către avocaţii astfel desemnaţi, în continuare pe durata protestului până la finalizarea cauzei în dosarele pentru care au fost emise.

3. Decanul, Prodecanul ori înlocuitorul de drept al acestora va desemna avocaţi din oficiu la cerere, în mod excepţional, în situaţii ce impun luarea măsurii arestului preventiv, în cazul infracţiunilor grave cu violenţă.

4. Se organizează conferinţă de presă pentru 1 octombrie 2014, orele 14,00 la sediul Baroului Satu Mare.

5. Prezenta hotărâre se va comunica următoarelor instituții: Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Curtea de Apel Oradea, Parchetele şi instanţele judecătoreşti de pe raza judeţului Satu Mare, tuturor barourile.

Av. Lupşa Mircea Ioan
Decan”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti