Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Respect pentru profesorii noștri, respect pentru profesia aleasă!


1 octombrie 2014 | Nicolae CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Respect pentru profesorii noștri, respect pentru profesia aleasă!

Sub acest motto, Editura Universul Juridic derulează în luna octombrie o campanie prin care încercăm să facem cunoscută amploarea fenomenului de fotocopiere a cărților juridice, dar şi a fenomenului, mai recent, prin care conținutul cărţilor juridice este postat ilegal pe diverse site-uri sau pe rețelele de socializare, aducând grave prejudicii atât autorilor, cât și întregii piețe editoriale.

De mai mulți ani, acest fenomen a cunoscut o explozie în România, fiind prezent mai ales în ceea ce privește cărțile universitare, unde apreciez că mai mult de 50% dintre copiile care sunt utilizate nu sunt copii legale. Practic, după anul 2000, în România centrele de fotocopiere au dezvoltat un sistem prin care pun la dispoziția utilizatorilor opere deja imprimate într-un număr destul de mare de exemplare, comercializând practic din stoc aceste exemplare. De asemenea, în ultimii ani a luat amploare și fenomenul prin care se scanează conținutul acestor cărți și se stochează în memoria aparatului sau pe un stick și, la o simplă apăsare pe buton, aceste opere sunt imprimate, ori sunt postate în mediul on-line (inclusiv în cadrul reţelelor de socializare) pentru a fi descărcate ilegal.

Desigur că Legea nr. 8/1996 prevede protecția acestor drepturi. Se pare însă că definirea copiei private în lege este oarecum lacunară, astfel încât nu se pot proteja aceste drepturi așa cum ar trebui. În marile biblioteci universitare din străinătate, copia privată se poate face în condiții strict reglementate, niciodată în întregime cu privire la o carte decât în anumite condiții. De centre de fotocopiere de unde să îţi poţi achiziţiona tot ce ai nevoie pentru activitatea didactică nici nu poate fi vorba… Este, probabil, ceea ce va defini legiuitorul și în ceea ce privește copia privată în România, sperăm, cât mai repede.

Având în vedere amploarea acestui fenomen, ne-am gândit să popularizăm sub acest motto campania noastră, Universul Juridic dorind, în primul rând, să facă cunoscută dimensiunea fenomenului, venind totodată în întâmpinarea utilizatorilor noștri principali, și anume studenții, cu prețuri promoționale pentru cursurile universitare originale comandate de pe ujmag.ro și cu cărți gratuite (necesare învăţământului universitar) pentru fiecare curs achiziționat.

Ne bucurăm în derularea acestei campanii de susținerea partenerilor noștri din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept, dar şi de sprijinul unor puternice case de avocatură, prilej cu care țin să mulțumesc doamnelor și domnilor decani care conduc aceste facultăți, precum şi caselor de avocatură menţionate, pentru ajutorul pe care ni-l dau în implementarea campaniei.

Dată fiind amploarea fenomenului, sperăm să se înţeleagă, o dată în plus, necesitatea limitării efectelor acestuia.

Editura Universul Juridic, după această perioadă de 30 de zile în care încercăm să facilităm accesul la operele originale şi chiar să premiem, prin acordarea de cărţi gratuite, achiziționarea acestora, urmează să demareze procedurile legale pentru protecția drepturilor de autor în ceea ce privește operele publicate la editura noastră.

Vă dorim un an universitar bun și sperăm, totodată, că împreună cu dumneavoastră, utilizatorii operelor scrise în domeniul juridic, să reușim să găsim cele mai bune modalități de a limita acest fenomen.

Nicolae CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii