Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
 1 comentariu

ICCJ. Principiul prevalenţei normelor procedurale noi vs. principiul disponibilităţii


3 octombrie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că modificarea regulilor de numire a arbitrilor (respectiv pierderea dreptului părţilor de a-şi mai numi arbitrii), după încheierea convenţiei arbitrale, nu atrage aplicarea noilor norme de procedură arbitrală în măsura în care acestea contravin voinţei celor care au stabilit soluţionarea diferendului conform regulilor de procedură arbitrale în vigoare la data încheierii convenţiei, de către arbitrii numiţi, întrucât noile reguli nu pot altera voinţa părţilor şi denatura conţinutul acesteia. În acest sens, Înalta Curte a statuat că principiul prevalenţei normelor procedurale noi de la data intrării lor în vigoare nu poate afecta principiul disponibilităţii, consacrat de Codul de procedură civilă, şi care este deopotrivă aplicabil în cursul procedurii arbitrale. (Decizia nr. 1614 din 8 mai 2014 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la acţiunea în anulare a unei sentinţe arbitrale)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii